Instituțiile de stat din Ucraina nu sunt implicate în răpirea judecătorului Nicolae Ceaus și pentru a stabili toate circumstanțele acestui caz, inclusiv locul unde se află acesta, ar putea fi creat un grup de lucru comun moldo-ucrainean. Despre aceasta declarat ministrul de Externe ucrainean, Dmytro Kuleba, în cadrul unei discuții telefonice cu premierul în exercițiu Aureliu Ciocoi.
Dmytro Kuleba a informat interlocutorul moldovean că oamenii legii din Ucraina așteptau ca după finalizarea pozitivă a revizuirii judiciare a recursului privind refuzul acordării azilului în Republica Moldova, ca fostul judecător să fie extrădat autorităților de la Kyiv în conformitate cu prevederile convențiilor europene și a tratatelor bilaterale privind extrădarea infractorilor și asistenței reciproce în dosare penale.
La rândul său, Aureliu Ciocoi a subliniat că, imediat după obținerea informației despre răpire, au intervenit toate instituțiile specializate ale statului, iar pe acest caz a fost pornită o cauză penală de către procurorii din Procuratura pentru Combaterea Crimei Organizate și Cauze Speciale.
Amintim că magistratul din Ucraina, Nicolae Ceaus, cel care în anul 2016 a fugit de justiția de la Kiev după ce a fost prins cu mită de 150 de mii de dolari în borcane și s-a ascuns în Republica Moldova, ar fi fost răpit la Chișinău. Poliția a pornit un proces penal pe acest caz.
Ministrul de Interne, Pavel Voicu a anunțat într-un briefing de presă că o persoană a fost deja reținută, însă nu a oferit detalii. Voicu a precizat în schimb că cei implicați în răpire au trecut frontiera cu Ucraina. Președintele Maia Sandu a cerut MAI și SIS „acțiuni imediate” în acest caz.