Veste bună pentru persoanele care au muncit timp de 7 ani, după ce s-au pensionat. În acest an, pensia lor va fi recalculată. De la începutul anului și până în prezent, au fost depuse spre examinare aproape 26 de mii de cereri în acest sens. Oficialii de la Casa Națională de Asigurări Sociale ne-au spus că cei ce cad sub incidența acestei legi trebuie să întrunească anumite condiții. Totuși, pensia lor, chiar și după recalculare, va depinde de numărul de ani lucrați și salariul pe care l-au avut.
Printe persoanele care au depus cerere de recalculare a pensiei este și domnul Ion. Bărbatul, care acum are 74 de ani, spune că a lucrat toată viața sa profesor universitar și încă mai continuă să activeze. Chiar dacă i-a fosr recalculată pensia, oricum, la 2000 de lei nu ajunge, ne spune bătrânul
profesor.
Pe doamna Nina am întâlnit-o în timp ce ieșea de la Casa Națională de Asigurări Teritoriale, după ce a depus cerere de recalculare a pensiei, întrucât a continuat să lucreze și după pensionare, în calitate de bucătar, la Președinție.
Din luna ianuarie și până în prezent au fost depuse aproape 26 de mii de cereri de recalculare a pensiilor. 98 la sută dintre acestea deja au fost examinate și au deja un răspuns fie de respingere, fie de aprobare. Persoana care depune această cerere trebuie să întrunescă și condiția ca suma care va trebui să i se adauge la pensie, după recalcul, să fie mai mare decât suma care se adaugă anual, în aprilie, după indexare.
Mărimea pensiei depinde de doi factori: numărul de ani din care au fost calculate și achitate contribuții sociale și mărimea salariului, dar sunt și anumite aspecte, de care nu se ține cont la recalculul pensiei.
Mărimea medie a pensiei din cele peste 25 de mii 700 de dosare care au intrat în examinare este de peste 2800 de lei, iar după recalcuare, media pensiilor a ajuns la peste 5300 de lei.