Republica Moldova inițiază procedura de procurare a vaccinelor împotriva Covid-19 prin intermediul mecanismului de cost-sharing, lansat de Platforma COVAX. Despre aceasta a anunțat Ministerul Sănătății, Muncii și Protecției Sociale (MSMPS). Platforma COVAX a informat, prin intermediul unei scrisori oficiale, la 13 aprilie, despre lansarea acestui mecanism.

Mecanismului de cost-sharing, prin care Republica Moldova poate procura vaccin împotriva COVID-19, la prețuri avantajoase, vine să faciliteze în continuare accesul echitabil la vaccin, adițional la dozele oferite gratuit pentru 20% din populația țării, pentru a spori gradul de acoperire a populației cu vaccin împotriva COVID-19.

În scrisoare se mai menționează că livrarea vaccinului va fi efectuată în funcție de stocurile disponibile, iar platforma COVAX va comunica despre cantitatea de doze disponibile pentru a fi livrate pe parcursul anului 2021. Totodată, prețul per doză a fost estimat la 7$, care include cheltuielile de transport, taxele de procurare și alte taxe.

MSMPS urmează să informeze până pe 26 aprilie curent, despre cantitatea de vaccin care va fi procurată în anul 2021. Totodată, autoritățile precizează că la data de 30 decembrie 2020, MSMPS a remis către COVAX, cererea prin care a solicitat acoperirea a 50% din populație cu doze de vaccin împotriva COVID-19, dintre care 20% oferite gratuit, iar 30% prin intermediul mecanismului de cost-sharing cu prețuri preferențiale acordate Republicii Moldova.

Până la moment, prin intermediul platformei COVAX au fost livrate Republicii Moldova, gratuit, 14.400 doze Vaxzevria (AstraZeneca) și 24.570 doze Pfizer, iar la sfârșitul lunii aprilie vor fi recepționate încă 48.000 doze de Vaxzevria (AstraZeneca).

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!