/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 787: Atac la Odesa, prognoză sumbră și acord NATO privind sistemele antiaeriene pentru Ucraina

BNM și PG ar ști demult cine sunt persoanele implicate în „Laundromat”. Detalii de la președinta Comisiei de anchetă

missing
15 aprilie 2021, ora 07:32

Deputata din Partidul „Platforma DA”, Inga Grigoriu, care este președinta Comisiei de anchetă „Laundromat”, a dezvăluit în această seară la „Cutia Neagră” de la TV8 mai multe detalii din anchetă. Potrivit acesteia, Banca Națională a Moldovei și Procuratura Generală știu de mai multă vreme cum a funcționat schema frauduloasă și cine sunt persoanele implicate.

„Acest raport a fost elaborat în baza solicitărilor către Serviciul de Prevenire a Combaterii Spălării Banilor și vreau să vă spun că pe parcursul anilor 2010, 2011, 2012, 2013 , 2014  BNM tot făcea controale în timp ce avea loc spălătoria. Adică, BNM vedea ce se întâmplă. În etapa finală, deja s-a contatat că este o tipologie, de aia noi îi zicem astăzi tipologia numită „Laundromat”, a declarat Inga Grigoriu.

„Procuratura Generală deține toate informațiile cu privire la beneficiari, impact, câți bani au rămas, cine s-a folosit de acești bani, din ce lume sunt aceste personaje, politic sau financar bancar, deține și informații cu privire la beneficiarii externi”, a adăugat Inga Grigoriu.

Președinta Comisiei „Laundromat” a mai spus că în raportul BNM privind schema, care are în prezent un caracter secret, se regăsesc conglomerate de companii care aparțin unor persoane ale căror nume se regăsesc și în raportul Kroll, însă nu a oferit niciun nume.

Potrivit lui Grigoriu, din așa – zisa „spălătorie rusească”, în țară ar fi rămas cash circa aproape 50 de milioane de dolari.

„Și au mai fost și bani transferați în contul beneficiarilor din R. Moldova, care au fost ulterior utilizați în diverse aspecte. Oricum o parte din ei au plecat și în exterior, adică de ordinul sutelor de milioane de dolari”, a menționat deputata.

Consilierul prezidențial Sergiu Tofilat spune că raportul Comisiei ar putea fi transmis instituțiilor de profil din străinătate.

„Comisia nu poate înfăptui ancheta în locul Procuraturii, nici nu tebuie. Asta e situația când organele care ar trebui să stea la veghea legii, în mare parte periclitează sau nu colaborează cu o comisie pentru a stabili adevărul. Acest raport poate fi transmis organelor competente din străinătate, că dacă procurorii noștri dorm, nicio problemă, sunt procurori în alte țări care pot să se apuce de lucru și să îi tragă de coadă”, a menționat Tofilat.

Potrivit Ingăi Grigoriu și lui Sergiu Tofilat, se greșește atunci când  „Laundromat-ul” îi este atribuit doar controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon, în schemă fiind implicate mai multe persane cu funcții publice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram