„Republica Moldova are nevoie de un Parlament legitim, cu o majoritate clară și transparentă, care să adopte legi în beneficiul cetățenilor”. Declarația aparține deputatului european Siegfried Mureșan, care a precizat că „Republica Moldova are nevoie de o guvernare stabilă și legitimă, susținută de o majoritate parlamentară credibilă și transparentă. Alegerile anticipate reprezintă singura soluție pentru impasul în care se află Republica Moldova în acest moment”.

Referindu-se la decizia de astăzi, 15 aprilie, a Curții Constituționalitate, oficialul  a menționat că „Curtea Constituțională a Republicii Moldova a decis astăzi că au fost întrunite circumstanțele de dizolvare a Parlamentului, ceea ce înseamnă că în Republica Moldova pot fi organizate alegeri anticipate”.

„Am văzut cum, în ultima perioadă, derapajele democratice și adoptarea unor legi controversate, împreună cu lipsa unui guvern legitim susținut de o majoritate transparentă, au dus țara într-un impas politic și financiar și au îngreunat gestionarea corectă a pandemiei. Lipsa reformelor în domeniul justiției, administrației publice, educației și sănătății, cât și lipsa de rezultate în ancheta privind frauda bancară au dus la pierderea unui ajutor substanțial din partea Uniunii Europene. Oamenii au avut cel mai mult de suferit de pe urma instituțiilor nereformate din Republica Moldova care de multe ori au fost depășite de criză”, a mai adăugat parlamentarul european.

În context, Siegfried Mureșan a spus că „noi, Parlamentul European, vrem să ajutăm cât mai mult cetățenii Republicii Moldova. Cu cât va exista o majoritate pro-europeană mai clară în viitorul Parlament, cu atât vor exista mai multe posibilități de ajutor și cooperare între Parlamentul Republicii Moldova și Parlamentul European”.

Amintim că astăzi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate. „Se constantă drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului imposibilitatea formării Guvernului în conformitate cu prevederile Constituției”, a spus Domnica Manole.

Hotărârea CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și urmează să fie publică în Monitorul Oficial.

La prezentul aviz au fost formulate două opinii separate. Este vorba despre opinia separată a judecătorului Vladimir Țurcan și opinia disidentă a judecătorului Serghei Țurcan.
Ulterior, șefa statului, Maia Sandu, a anunțat că va semna în scurt timp un decret privind dizolvarea Legislativului și stabilirea datei alegerilor parlamentare anticipate.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!