/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 786: Sânge la Dnipro și avertizare de rang înalt. Zelenski: „Trebuie să înfrângem teroarea rusă”

Sergiu Sîrbu spune că a luat act de hotărârea CC: „Nu dorim să comentăm acest aviz”

missing
15 aprilie 2021, ora 17:41

„Nu dorim să comentăm acest aviz și nici să atentăm la independența organului de jurisdicție constituțională”. Declarația a fost făcută de către deputatul Platformei „Pentru Moldova” Sergiu Sîrbu, după decizia de astăzi, 15 aprilie, a Curții Constituționale, adăugând că a luat act de hotărâre. 

„Am luat act de avizul de astăzi al Curții Constituționale. Nu dorim să comentăm acest aviz și nici să atentăm la independența organului de jurisdicție constituțională. Totuși, acest subiect este de o sensibilitate maximă și cred că avem cu toții dreptul moral să avem o opinie, fie ea și subiectivă. Considerăm că avizul de astăzi al Curții Constituționale a fost luată sub presiune, este părtinitoare și atentează asupra principiului reprezentativității și separării puterilor în stat”, a scris Sergiu Sîrbu pe pagina sa de Facebook.

În aceeași ordine de idei, deputatul Platformei „Pentru Moldova” a menționat că „asistăm la un atac asupra instituției Parlamentului, forul legislativ suprem al țării și instituția care stă la baza sistemului de administrare a statului”.

„Argumentul, potrivit căruia, actualul Parlament a fost incapabil să învestească un guvern reprezintă un fals grosolan, în condițiile în care a existat și există o majoritate parlamentară, dispusă să desemneze un guvern și a propus și un candidat pentru care au semnat majoritatea deputaților. Cu regret, CC a ignorat acest fapt și nici nu s-a pronunțat asupra acestui element constituțional indispensabil acestui proces de contencios constituțional”, a mai menționat Sîrbu.

Astăzi, 15 aprilie, Curtea Constituțională a constatat că există circumstanțe pentru dizolvarea Parlamentului și declanșarea alegerilor anticipate.

„Se constantă drept circumstanță care justifică dizolvarea Parlamentului imposibilitatea formării Guvernului în conformitate cu prevederile Constituției”, a spus Domnica Manole.

Hotărârea CC este definitivă, nu poate fi supusă niciunei căi de atac, intră în vigoare la data adoptării și urmează să fie publică în Monitorul Oficial.

La prezentul aviz au fost formulate două opinii separate. Este vorba despre opinia separată a judecătorului Vladimir Țurcan și opinia disidentă a judecătorului Serghei Țurcan.

Vedeți mai jos cum comentează reprezentanții altor formațiuni politice decizia CC: 

Partidul Acţiune şi Solidaritate

„Partidul Acţiune şi Solidaritate salută decizia Curţii Constituţionale din Republica Moldova privind existenţa circumstanţelor care justifică dizolvarea Parlamentului de legislatura a X-a. Considerăm că este o decizie favorabilă, justă şi oportună. Am afirmat mereu că principala problemă a acestei ţări este o guvernare incapabilă, iresponsabilă, care se baza pe o majoritate parlamentară coruptă şi toxică. Aşteptăm decretul prezidenţial de dizolvare a Parlamentului şi declanşarea procesului electoral”.

Partidul Democrat

„Sincer aș vrea să cred în ipoteza că anticipatele vor salva țara și mă voi bucura dacă așa va fi. Dar știu că în următorul Parlament se vor regăsi aceleași partide acuzate azi de corupție. Chiar dacă Parlamentul a fost sancționat azi prin dizolvare pentru acțiuni care nu îi pot fi imputate Legislativului, ziua de azi desigur că poate fi calificată drept o victorie a Președinției în conflictul cu Parlamentul”, a scris pe pagina sa de Facebook președintele PD.

Partidul Nostru

„Așteptăm acum Decretul Maiei Sandu privind stabilirea datei alegerilor legislative anticipate, iar de acum încolo, prăbușirea coaliției Dodon-Șor nu-i decât o formalitate, care se va încheia oficial odată cu anunțarea rezultatelor scrutinului ce ne așteaptă, noi însă vom încerca să-i grăbim. Acesta a fost ultimul Parlament din istoria Republicii Moldova care și-a permis să activeze în baza intereselor personale ale grupărilor! Așa nu va mai fi! Așa ceva nu vom permite! Mai departe se va lucra așa cum ne va ordona poporul, adică strict și sfânt în interesul acestuia! Felicitări tuturor oamenilor țării noastre, inclusiv celor din Partidul Socialiștilor!”, a declarat Renato Usatîi.

Pro Moldova

„Anticipate să fie. Prost, bun, adevărat sau trucat, avizul pentru dizolvarea Parlamentului a fost aprobat și vreau să cred că cei care ne-au împins în această zonă de incertitudine să aibă curajul să ia decizii care să scoată țara din anarhie cât mai curând”, a scris Andrian Candu.

Partidul Socialiștilor

„Prin decizia de astăzi, majoritatea judecătorilor de la CC (3 din 5) au uzurpat instanța supremă a Moldovei în interesul politic al președintelui țării, prin aceasta încălcând grav normele constituționale, deciziile proprii adoptate pe parcursul ultimilor ani, recomandările Consiliului Europei și ale Comisiei de la Veneția. Decizia de astăzi poate fi comparată cu deciziile CC din luna iunie 2019, când Plahotniuc a încercat să utilizeze CC de buzunar pentru a dizolva parlamentul și pentru a anunța alegeri parlamentare anticipate, în speranța de a obține mai multe mandate pentru partidul său. În anul 2019, aceste tentative au fost declarate de majoritatea parlamentară și comunitatea internațională drept uzurpare a puterii, mai târziu – neconstituționale, iar membrilor CC le-a fost acordat vot de neîncredere și ei au demisionat”, a declarat Igor Dodon.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram