Zeci de narcise parfumate le înfrumusețează primăverile și le împodobesc grădina de pe lângă casă, pe care au clădit-o, puțin câte puțin, de-a lungul vieții. Soții Ion și Feodora Iacub din Sângera, ambii în vârstă de 88 de ani, de mai bine de două decenii, îngrijesc cu multă dăruire o parcelă de narcise și lalele, pa care le propun și spre vânzare. Afacerea cu flori este pentru ei și o sursă de venit, spun cu mândrie cei doi bătrâni, rămași singuri în pragul casei, la bătrânețe.

18 cepe de lalele roșii: atât au plantat, acum 20 de ani, printre rândurile de viță de vie din grădină, moș Ion și țaca Dora, așa cum le zic localnicii.

În grădina cu flori, nea Ion întinerește. Aici își găsește refugiul și plăcerea aproape zilnic. Datorită lui, florile pe care zilnic le udă, le prășește și îngrijește, au prins a se înmulți de două decenii încoace, după ce a primit în dar 18 cepe de lalele roșii de la o vecină.

Pe parcursul aflării noastre în curtea soților Iacub, telefonul nu înceta să sune. Erau doritorii de a cumpăra flori, interesași de preț și disponibilitatea familiei de a-i primi vizitatori.

În casa familiei Iacub, medicamentele sunt peste tot și administrate frecvent de nea Ion, care a suferit de trei ori insult și a rămas aproape fără auz. Greu îi este și să vadă pe unde pășește, iar de vremurile când era sănătos, capabil și în puteri, cândva soldat în armată, își amintește printre lacrimi, sprijinindu-se ba într-un picior, ba în altul, în cerdacul casei.

La cei 88 de ani, soții Ion și Feodora își alină durerile și-și împart bucuriile împreună. La despărțire, bătrânul ne-a spus că doar cel care știe să se poarte frumos, trăiește frumos, iar țaca Dora ne-a spus cu mândrie că pământurile Moldovei sunt o bogăție. Dacă le muncești cu dăruire, aduc roade bogate și frumoase, spune bătrâna. Astfel, pe cei doi i-am lăsat cu tot cu amintirile din tinerețe, pe prispa casei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!