Președinta R. Moldova, Maia Sandu se află într-o vizită de lucru la Strasbourg, unde participă la lansarea Planului de acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova 2021-2024. Documentul de program conține proiecte în domeniile prioritare precum reforma justiției și combaterea corupției, dar și alte domenii importante, inclusiv sprijinirea independenței mass-media, eliminarea discriminării, torturii și relelor tratamente, combaterea violenței împotriva femeilor și copiilor, consolidarea autonomiei locale.
„Acesta este al treilea Plan de acțiuni al CoE pentru țara noastră și presupune intervenții în valoare estimativă de 13,7 milioane de euro. Fondurile provin din contribuțiile statelor membre ale CoE, dar și statelor terțe și ale unor organizații internaționale, precum și din bugetul de bază al CoE”, menționează Sandu într-un mesaj pe Facebook.
Șefa statului a susținut un discurs în care a vorbit despre lupta împotriva corupției, democrație și statul de drept.
„Lupta împotriva corupției și reforma justiției sunt prioritatea numărul unu al acestei foi de parcurs. Precum știți, acestea reprezintă, de asemenea, și prioritățile mele pentru Republica Moldova. Apreciez proiectele incluse în Planul de acțiuni care au drept scop creșterea responsabilității și independenței sistemului judecătoresc și dezvoltarea capacității instituțiilor de drept de a lupta cu corupția și spălarea banilor. Acest plan nou va continua eforturile de îmbunătățire a legislației și practicii electorale, a legislației și practicilor ce guvernează internetul și mass-media, precum și cele de combatere a violenței împotriva femeilor și copiilor.
Planul de acțiuni pentru 2021-2024 conține soluții pentru gestionarea pandemiei de COVID – 19, inclusiv intervenții pentru apărarea drepturilor omului în sectorul de sănătate, dar și consolidarea autonomiei administrației locale. Fiind o țară lovită puternic de pandemie, salutăm asistența oferită pentru a depăși consecințele sociale ale crizei.
În calitate de Președinte, sunt hotărâtă să repun țara pe calea dezvoltării democratice și să construiesc în Moldova un stat de drept. Poporul nostru vrea și merită instituții care să lucreze în interesul oamenilor. Contăm pe sprijinul Consiliului Europei în acest demers.!”, a mai menționat Sandu în discurul său susținut la lansarea Planului de Acțiuni al Consiliului Europei pentru Republica Moldova pentru 2021-2024”, a declarat Sandu la Consiliul Europei.
De asemenea, președinta a avut o întrevedere cu Marija Pejčinović Burić, secretarul general al Consiliului Europei.
„Am discutat în cadrul întrevederii și despre situația drepturilor omului în regiunea transnistreană și cum am putea conlucra pentru a ajuta oamenii, drepturile cărora nu sunt respectate. Totodată, i-am mulțumit doamnei Burić pentru sprijinul susținut, timp de 26 de ani, al Consiliului Europei și al instituțiilor CoE pentru transformările democratice din Republica Moldova și pentru promovarea în țara noastră, o democrație tânără, a culturii de respect pentru drepturile omului. Suntem deschiși să continuăm colaborarea cu Grupul de lucru ad-hoc de experți de nivel înalt în domeniul justiției pe lângă Secretarul General al Consiliul Europei, constituit în februarie 2020 pentru a sprijini eforturile de reformare a justiției din Moldova. Contăm pe contribuția experților din cadrul acestui grup pentru a pregăti și realiza o reformă veritabilă a justiției în țara noastră”, a afirmat doamna Maia Sandu”.
Maia Sandu s-a mai întâlnit cu președintele Congresului Autorităților Locale și Regionale al Consiliului Europei, Leen Verbeek cu care a discutat despre promovarea democrației locale.
„Sporirea autonomiei financiare a comunităților locale și consolidarea capacităților primăriilor din Moldova sunt condiții esențiale pentru dezvoltarea și modernizarea Republicii Moldova. În cadrul întrevederii a fost transmisă Foaia de parcurs revizuită pentru democrația locală și regională din Republica Moldova. Voi urmări ca autoritățile Republicii Moldova să realizeze prevederile acesteia – așa cum prevăd principiile de colaborare cu CALRE”, a subliniat Sandu.