Oameni din zeci de sate de la noi supraviețuiesc doar datorită suportului moldovenilor, care au luat calea străinătății, dar care nu-și uită rădăcinile și își ajută pe cei de pe loc ori de câte ori o pot face. Se întâmplă mai ales acum, în ajun de Paște, când darurile, colectate și împachetate cu multă grijă, au ajuns în raioanele din întreaga țară. Oamenii din Leova, de exemplu, ne-au spus că acestea vor fi, cel mai probabil, singurele bunătățuri și cozonaci pe care le vor pune pe masa de sărbătoare.
Donațiile au fost așteptate cu sufletul la gură de oamenii din Vozneseni, sat cu rădăcini bulgărești din raionul Leova. Voluntarii care împărțeau cutiile cu produse au intrat mai întâi la această familie, unde trăiește un copil ce suferă de epilepsie. Părinții săi primesc 500 de lei de la stat pentru îngrijirea lui și mai merg la păscut oile pe deal, așa că veniturile familiei sunt foarte modeste.
Băiatul ar avea nevoie de un curs reabilitare, dar e prea scump, spun părinții copilului, mai ales că, acum, trebuie să aibă grijă și de bunică.
Darurile de la moldovenii din diasporă au ajuns și într-o familie, în care cresc cinci copii. Când filmam reportajul am găsit, însă, acasă doar unul dintre frați și pe bunelul lui, întrucât părinții au plecat la muncă cu ziua și și-au luat și ceilalți copii cu ei.
Băiatul de 12 ani ne-a povestit că a venit pentru puțin timp acasă, pentru că, de obicei, își caută și el de lucru prin sat.
Copilul a fost uimit, atunci când a găsit dulciuri, în cutia adusă de voluntari. El spune că demult nu a mai văzut așa ceva în casa lor.
Împreună cu voluntarii, ne-am pornit spre următoarea familie, însă în cale ne-a ieșit această bătrână, care ne-a oprit mașina și a început să plângă.
Ne-a rugat să-i aducem măcar de-ale gurii, întrucât nu i-a rămas nimic din pensie. Mătușa Raisa plângea și atunci când ne-a văzut la poarta casei, doar că acum plângea de bucurie. Femeia ne-a povestit că trăiește de una singură. Acum 10 ani i-a decedat soțul, așa că nu mai are pe nimeni.
Iar tot la ce visează este un mic televizor, ca să-și petreacă mai ușor zilele ce i-au rămas, ne-a spus bătrâna.
Am ajuns și la casa Ludmilei, care crește singură o copilă de școală și un sugar. Trăiește doar din indemnizațiile de puțin peste 2000 de lei pe care le primește pentru copii. Pentru a face bani, a încercat să lucreze în străinătate, în Portugalia, dar când a început pandemia, a fost nevoită să revină acasă.
Tatăl copilului este un român de care s-a îndrăgostit, tot în Portugalia, dar care a părăsit-o.
Așa că tânăra contează doar pe forțele proprii. Iarna nu a avut nici măcar bani pentru lemne, dar a fost ajutată de diasporă, care i-au donat bani. Acum, aceștia doresc să o ajute să-și continue studiile, pentru că din cauza primului copil, tânăra a lăsat cândva facultatea de drept, iar apoi, să o angajeze la Primăria din sat.
Este al doilea an la rând, când oamenii plecați în străinătate își ajută conaționalii să aibă sărbători pascale mai frumoase. Acest lucru este posibil datorită asociației obștești Help, fondată de o moldoveancă stabilită în Franța. În acest an, voluntarii au reușit să adune aproximativ 5000 de euro, din care au fost procurate produse pentru peste 500 de familii din toate colțurile Republicii Moldova. Cea mai mare parte din bani a fost adunată la un târg de caritate din Paris. Totodată, au fost donate 15 biciclete, 10 calculatoare pentru lecții online, dar și peste 200 de cozonaci, produși de o brutărie de la noi. Cei care vor să ajute familiile din reportaj, pot accesa pagina de Facebook a organizației Help sau pot apela la numărul de telefon afișat mai jos:
069060845