Pentru prima dată în ultima perioadă, la centrele de imunizare a fost din nou aglomerație. Zeci de oameni, în mare parte pensionari, au stat în rând, pentru a se vaccina cu serul Sputnik-V. Medicii au recunoscut că, deși i-au chemat și anterior să se imunizeze, ce-i drept cu alte tipuri de vaccin, bătrânii mai mereu refuzau, spunând că îl așteaptă pe cel rusesc. Acum însă, imediat ce au aflat că serul Sputnik este disponibil, s-au programat fără ezitări. Și asta pentru că au încredere în acest produs, pe care îl consideră cel mai bun, ne-au spus cei ce își așteptau rândul.

Pe această bătrână am văzut-o la ușa cabinetului de vaccinare, cu o carte de rugăciuni în mâini. Ne-a spus că, imediat cum a aflat că serul Sputnik a fost distibuit, s-a programat la medicul de familie.

„ Eu mereu mă rog. Înainte să vin aici, am cerut binecuvântare. Chiar vreau să fac cruce la seringă. – Credeți că va ajuta? – Sigur. Crucea salvează totul”.

Femeia ne-a mai povestit că are copii plecați în Rusia și că vrea să-i viziteze, la vară, așa că a decis să se vaccineze.

La centrul medicilor de familie din sectorul Botanica, și alți oameni care stăteau în rând la vaccinare, majoritatea pensionari, ne-au spus că au încredere doar în serul rusesc.

„Toată lumea are mai multă încredere în ea. 62 de țări au primit și nimeni nu s-a jăluit”.

Mulți pensionari au recunoscut că au fost sunați și anterior de medicii de familie și chemați la vaccinare, însă refuzau să fie imunizați cu un alt vaccin în afară de Sputnik.

Dar specialiștii sunt de altă părere și declară că vaccinul Sputnik, la fel, provoacă reacții adverse ușoare, ca și în cazul altor vaccinuri.

Prin urmare, faptul că Sputnik-V ar avea mai puține reacții adverse în rândul persoanelor în vârstă este mai degrabă un mit, mai spun experții.

Chiar și așa, oamenii spun că au mai multă încredere în informațiile pe care le-au auzit de la rude și cunoscuți.

Tot aici am întâlnit și un bărbat, care ne-a spus că nu va mai veni la a doua doză, pentru că, din cauza emoțiilor pe care le-a avut înainte de vaccinare, i s-a ridicat tensiunea.

Cele 39.900 de doze de vaccin „Sputnik-V” au fost distribuite, ieri, Centrelor de vaccinare din țară, pentru administrarea primei doze. Acestea au fost livrate în cutii a câte cinci doze, care trebuie păstrate la -20 de garde Celsius.

În total, în depozitul ANSP au ajuns 80 de mii de doze de vaccin „Sputnik V”, ajutor umanitar din partea Federației Ruse, din care vor putea fi imunizate 40 de mii de persoane. Alte 62 de mii de doze au fost livrate în Transnistria. Autoritățile din Rusia declară că serul are o eficiență de 91,6% împotriva COVID-19 și se administrează în două etape, la un interval de 21 de zile.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!