Republica Moldova ar putea să înceapă, vara această, și vaccinarea adolescenților, dacă rezultatele studiilor internaționale despre efectele asupra sănătății copiilor vor fi pozitive. Acest lucru va fi posibil, însă, doar cu serul produs de Pfizer, întrucât doar acesta trece cu brio fazele de testare necesare. Până atunci, țara noastră negociază achiziționarea a 700 de mii de doze de Pfizer, întrucât compania a răspuns, în sfârșit, solicitărilor făcute de Ministerul Sănătății.

După câteva luni de așteptare, compania Pfizer a răspuns, în sfârșit, solicitărilor făcute de Ministerul Sănătății. Astfel, autoritățile de la noi au înaintat o ofertă pentru procurarea a 700 de mii de doze de ser și au început negocierile directe cu firma producătoare.

„În momentul acesta, sunt desfășurate negocieri directe, fără publicare, în conformitate cu legislația în vigoare, cu producătorul Pfizer. Numărul de doze depinde de capacitățile producătorului, nu de dorințele noastre, din păcate”.

Totodată, Pfizer este singurul vaccin aprobat în mai multe țări din lume, pentru administrarea la copii, fiind deja disponibile rezultate pozitive la testările în rândul adolescenților de 12-15 ani. Iar la vară, urmează să apară și rezultatele studiului pentru copiii mai mari de șase luni.

„Așteptăm rezultatele Agenției Europene pentru Medicamente la capitolul dat și vom discuta în cadrul Comitetului de experți în imunizare, dacă acest vaccin va fi aprobat pentru adolescenți”.

Între timp, în țara noastră, au fost vaccinate 4% din populație, ceea ce este un rezultat foarte bun, spun experții.

„Noi suntem pe primul loc la acoperirea vaccinării. Mai mult de 140 de mii de doze administrate, în comparație cu Kyrgyzstan, unde sunt 40 de mii, și Armenia, Bosnia și Herțegovina, mai puțin de 40 de mii”.

O îngrijorare a specialiștilor este, însă, faptul că țara noastră s-ar putea ciocni, în viitorul apropiat, cu un număr mare de infectări cu noul tip de coronavirus, după sărbătorile pascale.

Până acum, în țara noastră, au fost vaccinate peste 130 de mii de persoane, cu prima doză, și peste 18 mii de persoane – cu a doua doză. Totodată, au fost raportate 1.265 de reacții adverse post-imunizare, dintre care doar 4 la sută au fost moderate. Nicio reacție severă nu a fost raportată. Specialiștii susțin că, datorită vaccinării, morbiditatea în rândul lucrătorilor medicali s-a redus cu 82,5 la sută. Până în prezent, în instituțiile medicale din Republica Moldova, au fost repartizate 275 de mii de doze de vaccin. Pe parcursul săptămânii curente, urmează să fie distribuit vaccinul CoronaVac și Sinopharm. Cu puțin timp în urmă, într-o postare pe Facebook, președinta Maia Sandu a anunțat că România va mai dona Republicii Moldova 100 de mii de doze de vaccin.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!