În timp ce Comisia Electorală Centrală a stabilit devizul estimativ de cheltuieli pentru anticipatele din 11 iulie, adică 125 046,7 de mii de lei, premierul interimar al Republicii Moldova, Aureliu Ciocoi, a declarat că suma este „exagerată” și trebuie să fie redusă, pentru că în momentul actual în fondul de rezervă al Republicii Moldova sunt doar 98 de milioane de lei, ceea ce nu acoperă aceste cheltuieli, iar banii pentru alegeri pot fi alocați exclusiv din acest fond. Prim-ministrul mai spune că, din devizul total de cheltuieli, 72 de milioane de lei sunt pentru salarii. Această informație a fost confirmată și de președintele CEC, Dorin Cimil, care a menționat că revizuirea cheltuielilor poate duce la un număr mai mic de funcționari implicați în procesul electoral, dar și la reducerea numărului de secții de vot.
„Noi, Guvernul, putem transfera exclusiv bani din fondul de rezervă, iar în fondul de rezervă avem 98 de milioane de lei. Însă ca un prim-ministru responsabil, nu pot lăsa Guvernul cu cifra zero în fondul de rezervă. Discuția cu domnul Cimil a fost și pe acest subiect. Le-am propus colegilor de la CEC ca noi, Guvernul, să transferăm prima tranșă de 50 sau, maxim, 60 de milioane de lei, astfel ca ei să înceapă primele activități, și, ulterior, ca să mai suplinim fonduri. Domnul Cimil a zis că ori Guvernul achită suma solicitată de CEC sau deloc. Noi acum suntem în situația în care am rugat Ministerul Finanțelor să identifice dacă mai sunt posibilități de a suplini fondul de rezervă”, a declarat Aureliu Ciocoi în cadrul unei emisiuni de la Jurnal TV.
„Am impresia că devizul de 125 de milioane de lei este exagerat. Am întrebat despre cheltuielile de la prezidențiale. Două tururi au costat 165 de milioane. Am propus ca suma de la prezidențiale să fie împărțite în jumătate. Am aflat o cifră interesantă. S-a constatat că din acele 125 de milioane declarate, 72 de milioane constituie salariile. Banii pot fi achitați ulterior”, a adăugat Aureliu Ciocoi.
Totodată, premierul interimar a menționat că pe data de 30 aprilie curent a avut întâlnire cu președintele CEC și a convenit să amâne ședința CEC din acea zi. „Rugămintea mea a fost să ne lasă să identificăm surse adiționale. Mare mi-a fost mirarea când am aflat că devizul a fost aprobat”, a adăugat Ciocoi.
Aureliu Ciocoi a mai menționat că așteaptă răspunsul Ministerul Finanțelor în acest sens și urmează să se întâlnească, din nou, cu reprezentanții CEC, adăugând că va cere să fie revizuit devizul de cheltuieli.
Cât privește propunerea premierului interimar, președintele CEC, Dorin Cimil, a menționat că „am aprobat devizul estimativ. Am făcut un calcul și pentru acele secțiile de votare din străinătate. Suma de 125 de mii de lei poate fi redusă, dacă vom decide să micșorăm numărul funcționarilor antrenați în fiecare secție de votare și dacă vom decide să micșorăm numărul secțiilor de votare peste hotare. Nu suntem de acord. Realitatea bugetării poate duce la acest lucru. Este adevărat. 72 de milioane este pentru salarii. Am solicitat să fie asigurat echipamentul pentru funcționari”.
„Comisia Electorală Centrală este dispusă să discute cu Guvernul unele puncte privind revizuirea devizului, dar nu drastic”, a punctat Cimil.
Comisia Electorală Centrală a aprobat devizul de cheltuieli estimativ pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021. În acest sens, pentru organizarea și desfășurarea scrutinului au fost estimate ca fiind necesare 125 046,7 de mii de lei.
Atunci, hotărârea adoptată se înaintează Guvernului Republicii Moldova în vederea identificării și alocării mijloacelor financiare necesare organizării și desfășurării alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie 2021.