/VIDEO/ Cum ar putea Ilan Șor, fugar de aproape 2 ani, să participe fizic la campania electorală. Explicații de la CEC

07 mai 2021, ora 22:59

În timp ce colegii săi de partid dau asigurări că Ilan Șor va participa la campania electorală prezent fizic, Comisia Electorală Centrală oferă explicații cum se poate întâmpla acest lucru. Politicianul, fugar de aproape doi ani, și cu un mandat de arest emis pe numele său, își poate anunța intenția de a candida la funcția de deputat chiar și în străinătate. Iar, dacă va obține statutul de candidat, poate reveni în țară ca să participe la campania electorală. În cazul în care organele de anchetă vor dori să-l rețină sau să-l aresteze, trebuie să ceară permisiunea de la Comisia Electorală Centrală.

Așadar, potrivit secretarului Comisiei Electorale Centrale, Maxim Lebedinschi, Codul Electoral nu i-ar interzice deputatului fugar Ilan Șor să participe la alegerile parlamentare anticipate din vară și să se înregistreze în cursă, chiar dacă acesta nu se află în țară și este condamnat de prima instanță la șapte ani și șase luni de pușcărie. Potrivit lui Lebedinschi, acesta ar putea să se înscrie în cursă prin intermediul unui reprezentant, care poate depune actele în locul lui.

„În baza legii 113 din august 2019, la inițiativa deputatului Sergiu Litvinenco, au fost operate mai multe modificări în Codul Electoral. Astfel, a fost exclusă obligativitatea prezentării persoanle la momentul depunerii actelor, pentru a candida. Respectiv, suntem în situația când legea nu interzice să candideze unei persoane, care nu este condamnată prin hotărâre judecătorească definitivă și irevocabilă”, a spus Lebedinschi.

La fel, Codul Electoral ar putea să-l țină în libertate pe Ilan Șor, în cazul în care acesta va planifica să revină în țară și să facă campanie electorală, chiar dacă pe numele lui este emis un mandat de arest. Potrivit prevederilor legii, pe durata perioadei electorale, candidaţii nu pot fi traşi la răspundere penală, arestaţi, reţinuţi sau supuşi unor sancţiuni administrative fără acordul Comisiei Electorale Centrale.

„Dacă dumnealui sau altă persoană care se află sub urmărie penală sau este arestată va încerca să utilizeze acest mecanism, atunci organele de anchetă pot solicita de la CEC acordul cu privire la reținerea sau arestarea persoanei. – CEC ar putea da acordul? – Nu sunt eu Comisia, sunt unul din nouă membri. Deciziile se iau cu votul a minimum cinci membri”.

Întrebat dacă Ilan Șor poate fi reținut după campania electorală…

„Dupe ce trece campania electorală, Comisia se expune asupra prezenței și inexistenței acesteia și transmite materialele către Curtea Constituțională. Cred că mai multe întrebări cu privire la validarea sau nevalidarea unei persoane ar putea să vă răspundă nemijlocit Curtea”.

Astăzi, Ilan Șor a scris pe pagina sa de Facebook că avocații săi au trimis o scrisoare la Președinție, prin care îi solicită Maiei Sandu convocarea Consiliului Suprem de Securitate, pentru a discuta despre recuperarea banilor din frauda bancară. Se întâmplă după ce, săptămâna trecută, deputatul fugar, condamnat la 7 ani și jumătate de închisoare de prima instanță, a anunțat că a expediat la Procuratură, Banca Națională a Moldovei și Ministerul Finanțelor scrisori prin care și-a arătat intenția de a restitui în bugetul statului 5,2 miliarde de lei, bani pe care autoritățile pretind că acesta i-ar fi sustras din sistemul bancar. Asta chiar dacă Șor se jură că nu este vinovat de dispariția banilor din sistem.

„Facem apel la președintele Maia Sandu să includă pe următoarea agendă a CSS subiectul privind recuperarea banilor”.

Anterior, Ilan Șor a declarat că este gata să se prezinte în fața judecătorilor, doar dacă va fi scos mandatul de arest de pe numele său. Insistența lui Șor privind recuperarea banilor a apărut după stabilirea datei alegerilor anticipate. Mai mulți colegi din cadrul farcțiunii ȘOR precum Marina Tauber și Denis Ulanov au declarat că Șor urmează să revină în Moldova pentru a participa în campania electorală.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram