În timp ce Guvernul nu a găsit încă destui bani pentru a organiza alegerile parlamentare anticipate, unele partide desfășoară deja activități cu tentă electorală. Partidul Socialiștilor a amplasat în mai multe localități din țară, printre care și Chișinău, panouri cu mesajul că țara ar fi în pericol. Iar Partidul Șor, cu ocazia zilei de 9 Mai a transmis lăzi cu daruri, dar și cu simbolica formațiunii. Secretarul Comisiei Electorale Centrale susține că atât timp partidele nu sunt înregistrate în cursă, în calitate de concurent electoral, pot desfășura diferite activități, care însă urmează să fie raportate financiar.
Acesta panou, semnat de PSRM, a apărut recent pe una din străzile din Ceadîr Lunga, iar mesajul pe care încearcă să-l transmită este că Republica Moldova s-ar afla în pericol, din cauza străinilor.
Încercând să aflăm opinia trecătorilor față de aceste panouri, unii au refuzat să fie filmați, pe când alții s-au arătat deranjați, într-o oarecare măsură, de mesajul pe care îl transmit.
Afișele cu tentă electorală au răsărit prin țară înainte de a fi dat startul campaniei electorale, care începe abia luna viitoare. Deși prin mesajul acestora socialiștii spun că nu dau țara străinilor, ieri la marșul organizat de PSRM în centrul capitalei, cu ocazia zilei de 9 Mai, nu au lipsit steagurile roșii, cu simboluri sovietice, cu secera și ciocanul.
Alături de Dodon, la evenimentul de ieri s-a aflat și ambasadorul Federației Ruse la Chișinău. Am încercat să aflăm câte astfel de panouri au fost instalate în total și cât au costat, însă purtătoarea de cuvânt a PSRM nu ne-a răspuns la apel.
Potrivit unui raport al asociației Promo-lex, efectuat în baza alegerilor prezidențiale din noiembrie, costul mediu pentru imprimarea și plasarea unui billboard în municipiul Chișinau este de 350 de euro pe lună, prețul fiind format de imprimarea imaginii și chiria panoului.
Același raport a arătat că pentru raioane, un asemenea serviciu costă, în medie, 250-300 de euro pe lună. Între timp, și Partidul ȘOR a împărțit lăzi cu daruri, iar pe unele era și sigla partidului, cu ocazia zilei de 9 mai.
De partea cealaltă, secretarul Comisiei Electorale Centrale, atât timp cât concurenții electorali nu sunt înregistrați în cursă, sunt în drept să desfășoare orice tip de activități.
Potrivit programului calendaristic, concurenții electorali pot începe agitația electorală odată ce sunt înregistrați în cursă de către CEC.