/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 790: 20.000 de parașutiști la Ceasov Iar și fără Patriot de la UE. A căzut turnul televiziunii

/DOC/ Medicii reanimatologi de la Urgență susțin că le-au fost reduse salariile. Ce spune administrația IMU

missing
16 mai 2021, ora 13:04

Un grup de medici reanimatologi de la Institutul de Medicină Urgentă se plâng că le-au fost reduse considerabil salariile. Într-o scrisoare adresată autorităților, doctorii cer ca acestea să facă tot posibilul pentru păstrara echității în sistemul de salarizare a cadrelor medicale. 

Angajații medicali se arată indignați de reducerea „neîntemeiată și considerabilă” a salariilor din secția reanimare, dar și semnalează despre alte posibile micșorări salariale.

„Reducerea substanțială a salariului este o lovitură puternică pentru sistemul de sănătate a țării și distruge ultimele speranțe ale medicilor onești”, se arată în scrisoarea care datează din 11 mai și care a fost semnată de 19 medici.

„Acum un an, subsemnații ne-am antrenat în adevăratul război cu noul tip de virus Covid-19. respectând jurământul dat, am intrat în luptă fără reținere și condiții. Lăsând departe soții și soțiile, copiii și părinții, ne-am desprins de viața obișnuită, ca să ne facem datoria față de societatea noastră. Ne-am dedicat total unicului scop – salvării vieților a sute de oameni! Fiecare viață salvată o adăugăm la bucurie, cele pierdute – la tristețe și amărăciune. În această perioadă dificilă, statul a intervenit neașteptat cu o majorare a salariului subsemnaților. Da, salariul mărit nu concurează cu cel oferit în Europa sau România pentru aceeași muncă. Nici măcar nu întrece venitul unei manichiuriste sau vânzătoare într-un mall din R. Moldova. Însă, chiar și în așa cuantum, a fost o motivație în plus pentru continuarea conștiincioasă a muncii noastre. Efortul depus pentru realizarea misiunii noastre este enorm și rezultatele – pe măsură! De aceea, folosind această metodă, atragem atenția autorităților competente de a face tot posibilul pentru păstrarea echității în sistemul de salarizare a medicilor, fapt ce va determina învingerea definitivă a virusului Covid-19 și salvarea vieților omenești”, au scris medicii.

Am solicitat o reacție de la directorul IMU, Gheorghe Ciocanu, care ne-a explicat că reducerea salariilor medicilor din linia întâi în lupta cu noul coronavirus a fost o măsură necesară în contextul în care numărul bolnavilor de COVID – 19 s-a redus considerabil în ultimele săptămâni.

„Acești medici au avut adaos la salariu de 100% în legătură cu situația pandemică. Încă 100 % le-am dat-o noi, instituția. Pentru că pandemia s-a extns pe termen lung, iar noi am intrat în datorii, am tăiat din ale noastre 100 de procente – 35 de procente. Acum ei au un salariu de 265 de procente”, ne-a spus Gheorghe Ciocanu.

Directorul Institutului de Medicină Urgentă ne-a mai spus că pentru că nunărul pacienților de COVID este în descreștere, mai multe paturi au fost reprofilate pentru pacienții non COVID.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram