Un grup de medici reanimatologi de la Institutul de Medicină Urgentă se plâng că le-au fost reduse considerabil salariile. Într-o scrisoare adresată autorităților, doctorii cer ca acestea să facă tot posibilul pentru păstrara echității în sistemul de salarizare a cadrelor medicale. 

Angajații medicali se arată indignați de reducerea „neîntemeiată și considerabilă” a salariilor din secția reanimare, dar și semnalează despre alte posibile micșorări salariale.

„Reducerea substanțială a salariului este o lovitură puternică pentru sistemul de sănătate a țării și distruge ultimele speranțe ale medicilor onești”, se arată în scrisoarea care datează din 11 mai și care a fost semnată de 19 medici.

„Acum un an, subsemnații ne-am antrenat în adevăratul război cu noul tip de virus Covid-19. respectând jurământul dat, am intrat în luptă fără reținere și condiții. Lăsând departe soții și soțiile, copiii și părinții, ne-am desprins de viața obișnuită, ca să ne facem datoria față de societatea noastră. Ne-am dedicat total unicului scop – salvării vieților a sute de oameni! Fiecare viață salvată o adăugăm la bucurie, cele pierdute – la tristețe și amărăciune. În această perioadă dificilă, statul a intervenit neașteptat cu o majorare a salariului subsemnaților. Da, salariul mărit nu concurează cu cel oferit în Europa sau România pentru aceeași muncă. Nici măcar nu întrece venitul unei manichiuriste sau vânzătoare într-un mall din R. Moldova. Însă, chiar și în așa cuantum, a fost o motivație în plus pentru continuarea conștiincioasă a muncii noastre. Efortul depus pentru realizarea misiunii noastre este enorm și rezultatele – pe măsură! De aceea, folosind această metodă, atragem atenția autorităților competente de a face tot posibilul pentru păstrarea echității în sistemul de salarizare a medicilor, fapt ce va determina învingerea definitivă a virusului Covid-19 și salvarea vieților omenești”, au scris medicii.

Am solicitat o reacție de la directorul IMU, Gheorghe Ciocanu, care ne-a explicat că reducerea salariilor medicilor din linia întâi în lupta cu noul coronavirus a fost o măsură necesară în contextul în care numărul bolnavilor de COVID – 19 s-a redus considerabil în ultimele săptămâni.

„Acești medici au avut adaos la salariu de 100% în legătură cu situația pandemică. Încă 100 % le-am dat-o noi, instituția. Pentru că pandemia s-a extns pe termen lung, iar noi am intrat în datorii, am tăiat din ale noastre 100 de procente – 35 de procente. Acum ei au un salariu de 265 de procente”, ne-a spus Gheorghe Ciocanu.

Directorul Institutului de Medicină Urgentă ne-a mai spus că pentru că nunărul pacienților de COVID este în descreștere, mai multe paturi au fost reprofilate pentru pacienții non COVID.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!