Întreprinderea „Calea ferată a Moldovei” continuă să se confrunte cu probleme majore, iar restanțele salariale continuă să fie una dintre acestea. O mare parte din muncitorii de la CFM nu și-au primit salariile încă de anul trecut. Agenția Proprietăți Publice anunță că, la momentul actual, întreprinderea achită parțial lefurile pentru luna decembrie 2020.

„A fost stabilit și se respectă un grafic de achitare a restanțelor salariale, dificultățile cu care se confruntă întreprinderea fiind sesizate nemijlocit de către angajați. Conform graficului de salarizare, în prezent, sunt achitate parțial salariile pentru luna decembrie 2020”, se arată într-o notă.

În context, APP mai precizează că, actualmente, se întreprind acțiuni de diminuare a cheltuielilor și identificare a surselor alternative de venit în scopul stingerii datoriilor acumulate. „Anticipând posibilitatea de majorare a tarifelor pentru călătorii, se pune accent pe înăsprirea controlului achitării serviciilor respective și sunt căutate soluții optime pentru subvenționarea transportului de călători”, au mai menționat reprezentanții APP.

„În conformitate cu ultimul raport financiardin totalul din cheltuieli lunare de 60 mil. de lei suportate de către Î.S. „Сalea Ferată din Moldova”, fondul lunar de salarizare  constituie circa 35 mil. de lei. Datoriile pentru creditele bancare contractate de la băncile comerciale din 2015, înregistrează, la data de 10 martie 2021, datorii în mărime de 490,936 mil. de lei. Agenția Proprietății Publice în comun cu Consiliul de Administrație al Î.S. „Сalea Ferată din Moldova” a întreprins în regim prioritar acțiunile în vederea îmbunătățirii indicatorilor tehnici și financiari ai  Î.S. „Сalea Ferată din Moldova” și redresării situației de criză. În primul rând, conducerea Agenției Proprietății Publice a reușit să echilibreze stagnarea de durată a activității întreprinderii, înregistrată în perioada 2010-2019, urmare a administrării ineficiente”, se mai precizează în nota publicată.

Totodată, APP spune că „situația pandemică continuă să fie resimțită de către întreprinderile ale cărora activitate este influențată de situația economică generală din țară și de relațiile interstatale. Activitatea Î.S. ,,Calea Ferată a Republicii Moldova” rămâne a fi vulnerabilă, sub acest aspect, și se află în atenția autorităților, precum și a întregii societăți”.

Potrivit informațiilor,  lipsa transporturilor internaționale a influențat negativ asupra veniturilor din traficul de călători, în 2020 fiind de 23,9 mln. de lei față de 157,1 mil. de lei obținute în anul 2019. Din activitatea de transportul de călători CFM în anul 2020 a suportat pierderi în sumă de 114,5 mil. de lei.

Între timp, la momentul actual, este în plină desfășurare concursul pentru ocuparea funcției de director general al CFM. Potrivit informațiilor, pe data de 13 mai curent, a avut loc etapa de preselecție, care prevede verificarea întrunirii cerințelor stabilite pentru participarea la concurs. Astfel, în rezultatul evaluării dosarelor prezentate, au fost admiși pentru etapa a doua a concursului, adică interviul, șapte candidați. 

Actualmente, funcția de director interimar al CFM este îndeplinită de Andrian Onceanu.

Mai multe luni la rând, angajații CFM se plâng că nu mai pot să își acopere cheltuielile curente și cer să le fie achitate salariile. Muncitorii au organizat și mai multe proteste la Guvern, Președinție și Parlament.

În legătură cu criza de la „Calea Ferată a Moldovei” la Parlament a fost creată o comisiei de anchetă, care a scos la iveală că Calea Ferată a Moldovei (CFM) a fost delapidată în ultimul deceniu de peste 1,5 miliarde de lei.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!