După ani de așteptare, o școală din sectorul Botanica va fi în sfârșit renovată. Aceasta a stat în paragină din 2012, devenind, încetul cu încetul adăpost pentru oamenii străzii, în timp ce școlile din jur se sufocau din cauza numărului mare de elevi. Acum, autoritățile au decis să o reabiliteze, însă deocamdată au alocat doar jumătate din suma necesară pentru lucrări. Primăria mai promite ca va renova și o grădiniță din cartierul Poșta Veche, uitată de ani buni. Totuși, încă nu se cunoaște, când copiii vor putea frecventa instituțiile reparate.

Școala de pe strada Cuza Vodă din sectorul Botanica a stat mai bine de opt ani în paragină. În 2012, după reducerea bruscă a numărului de elevi, instituția a fost închisă, iar elevii și profesorii au fost transferați la liceul Traian din zonă. Aici, Ministerul de Interne urma să construiască un centru de instruire pentru deținuți, dar inițiativa nu a fost susținută.

Oamenii care locuiesc în zonă își amintesc cu nostalgie de timpurile când școala era plină de elevi și spun că ar fi bine dacă și-ar redeschide, din nou, ușile.

Totuși, imobilul încă stă neatins. Mai întâi urmează să fie elaborat proiectul de reconstrucție și stabilit devizul de cheltuieli, iar apoi va urma procedura de achiziție. Responsabilii speră ca în cel mult o lună și jumătate să înceapă lucrările de reparație. Autoritățile municipale au alocat deja 15 milioane de lei, sumă care ar acoperi doar jumătate din cheltuieli.

Între timp, locuitorii de aici se plâng că copiii lor sunt nevoiți să meargă la alte școli din sector, amplasate departe de locul de trai.

Uitată stă și această grădiniță din cartierul Poșta Veche. Instituția a fost construită încă în anii 1980, dar a activat doar în jur de zece ani. Clădirea a fost trecută în gestiunea Ministerului Educației și utilizată drept centru pentru instruirea cadrelor didactice din țară. Ulterior, centrul a fost transferat pe strada Doinei, iar clădirea a rămas pustie pentru ani în șir.

TV8 a filmat această grădiniță și în iarna anului trecut, însă de atunci, în pofida promisiunilor autorităților, lucrurile au rămas nechimbate.

Și în prezent, oamenii sunt de părerea că renovarea clădirii ar fi rezolvat problema instituționalizării copiilor din zonă. În cartier sunt înregistrate, anual, circa 3000 de solicitări pentru locuri în grădinițe, capacitatea de înmatriculare fiind în realitate de două ori mai mică, mai exact de doar puțin peste 1300 de locuri.

Responsabilii însă susțin că și pentru această instituție au fost deja alocate zece milioane de lei, iar acum se elavorează proiectele necesare pentru reproiectarea instituției. Banii ar urma să fie valorificați până la sfârșitul acestui an, iar o sumă suplimentară pentru finalizarea lucrărilor, ar urma să fie alocată din bugetul lui 2022.

În prezent, conform datelor Direcției Educație, în municipiul Chișinău există cinci școli și două grădinițe abandonate, însă prioritar vor fi reparate instituțiile din sectoarele unde există cerere mare pentru înscrierea copiilor. În lista de așteptare mai sunt un gimnaziu și două grădinițe din sectorul Buiucani. Ultimele grădinițe renovate au fost deschise anul trecut, fiind vorba despre instituțiile din sectoarele Ciocana și Buiucani.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!