Omul de afaceri, Veaceslav Platon, a scăpat de dosarul penal în care anterior a fost acuzat, iar mai apoi condamnat, pentru implicare în frauda bancară. S-a întâmplat după ce procurorii, care au reluat investigațiile de la capat, au renunțat la acuzații pentru că fapta incriminată nu ar fi fost comisă de către Platon. A comentat această decizie și președinta Maia Sandu, care s-a arătat extrem de îngrijorată cât de repede procuratura a renunțat la învinuiri în raport cu gruparea omului de afaceri. Șefa statului a mai declarat că va analiza ordonanța procurorului pentru a vedea legalitatea acestei decizii dubioase și care, în opinia ei, scandalizează toată societatea. Deși am solicitat interviu de la avocatul său, la sediul TV8 și-a făcut apariția și Veaceslav Platon.
Veaceslav Platon spune că nu el este cel care a furat banii, iar pentru a demonstra asta, a adus toate probele necesare.
De asemenea, susține că este victima sistemului judecătoresc, din cauza căruia a făcut patru ani de închisoare.
Potrivit unui comunicat de presă al Procuraturii Generale, decizia de renunțare la învinuire a fost luată în rezultatul rejudecării cauzei penale în ordine de revizuire, în care Veaceslav Platon a fost condamnat în 2017 pentru escrocherie și spălare de bani.
„(…) în rezultatul cercetării tuturor probelor noi, coroborate cu probele administrate în cadrul urmăririi penale, pe motiv că fapta incriminată nu a fost comisă de către Veaceslav Platon, procurorii au ajuns la concluzia de renunțare la învinuirea adusă acestuia.”
Totodată, acuzatorul a solicitat restituirea dosarului penal pentru reluarea urmăririi penale, pentru a-i identifica pe făptuitorii infracțiunilor. Anterior, procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că adevăratul beneficiar al fraudei bancare ar fi Vladimir Plahotniuc, iar dosarul lui Platon ar fi fost falsificat în totalitate. Avocații fostului lider PD au respins aceste acuzații. De partea cealaltă, au fost voci care l-au acuzat pe procurorul general că ar fi în relații apropiate cu Platon, o dovadă fiind și momentul în care, la una dintre ședinte, cei doi și-au strâns mâinile.
„Salut, Veaceslav. -Bună, Alexandr Dmitrievici. Încântat. -O secundă, vă rog. -Nu-i nimic.”
Cei doi însă au negat că ar fi în relații de amiciție. Vestea că procurorii renunță la acuzațiile de spălare de bani și escrocherie în proporții deosebit de mari a fost criticată de președinta Maia Sandu. Într-o postare făcută pe pagina de Facebook, șefa statului a precizat că este extrem de îngrijorător cât de repede procuratura a renunțat la învinuiri în raport cu gruparea Platon.
„Vom analiza ordonanța procurorului pentru a vedea legalitatea și temeinicia care au stat la baza acestei decizii dubioase care scandalizează toată societatea. Într-un stat de drept, este de datoria procuraturii și a sistemului judecătoresc să lupte cu grupările criminale. Îndemn insistent procuratura să-și analizeze bine deciziile sub aspectul legalității și interesului național.”
A declarat președinta. Veaceslav Platon a fost eliberat exact acum un an, după ce a petrecut patru ani de detenție în Penitenciarul numărul 13. Platon a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă de Justiție la 18 ani de închisoare pentru frauda bancară, iar pedeapsa primită pentru escrocherie și corupere a fost cumulată, în total fiindu-i stabilită o pedeapsă de 25 de ani de detenție. El a fost adus în țară în 2016, printr-o cursă charter, fiind încătușat la Kiev. Cursa a costat peste 63 de miii de lei, conform Inspectoratului General al Poliției.