Procuratura pentru Combaterea Criminalități Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) a renunțat la toate capetele de acuzare aduse lui Veaceslav Platon în dosarul fraudei bancare.
„În rezultatul rejudecării cauzei penale în ordine de revizuire, în care Veaceslav Platon a fost condamnat prin sentința Judecătoriei Chișinău, sediul Buiucani din 20.04.2017 pentru comiterea infracțiunilor prevăzute de articolul 190 alineatul (5) din Cod penal și articolul 243 alineat (3) litera (b) din Codul penal, în rezultatul cercetării tuturor probelor noi, coroborate cu probele administrate în cadrul urmăririi penale, pe motiv că fapta incriminată nu a fost comisă de către Veaceslav Platon, procurorii au ajuns la concluzia de renunțare la învinuirea adusă acestuia”, se arată în comunicatul de presă al Procuraturii Generale.
Totodată, acuzatorul a solicitat restituirea dosarului penal pentru reluarea urmăririi penale, în vederea identificării făptuitorului infracțiunilor. Luând act de ordonanța procurorului, instanța de judecată a anunțat încheiată cercetarea judecătorească și a dispus amânarea dezbaterilor judiciare pentru 1 iunie, ora 09.00, în același sediu.
„În cadrul probelor, care au fost prezentate, s-a demonstrat faptul că, prin ceea ce a fost pus sub învinuire Veaceslav Platon precum că ar fi sustras din Banca de Economii (BEM), defapt a fost sustras de către Vladimir Plahotniuc și Ilan Șor. Însuși probele demonstrează acest fapt. (…) Codul de procedură penală scrie clar că procurorul este obligat să renunțe la învinuire dacă se constată nevinovăția persoanei. Din 2016 de când sunt avocatul lui Platon, solicitam și prezentam probe. Acum prin ridicarea acestor probe se va demonstra real cine este beneficiarul acestor bani din BEM”, a precizat pentru tv8.md Ion Crețu, avocatul controversatului om de afaceri, Veaceslav Platon.
Veaceslav Platon a fost eliberat luni, 15 iunie 2020, după 4 ani de detenție în Penitenciarul numărul 13. Anterior, Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a declarat că dosarul intentat pe numele lui Veaceslav Platon a fost falsificat în totalitate și Procuratura va iniția, astfel, procedura de reviziuire a sentinței aplicate lui Platon.
Platon a fost condamnat definitiv de Curtea Supremă de Justiție la 18 ani de închisoare pentru frauda bancară, iar pedeapsa primită pentru escrocherie și corupere a fost cumulată, în total fiindu-i stabilită o pedeapsă de 25 de ani de detenție.