Consiliul Superior al Magistraturii (CSM) a amânat numirea unui președinte interimar la Curtea de Apel Chișinău, după ce magistratul Vladislav Clima a fost revocat din această funcție printr-un decret al Președinției, iar ulterior a plecat în concediu medical.
În cadrul ședinței de luni, președinta CSM, Luiza Gafton, a propus ca să fie numit în această funcție vicepreședintele Curții de Apel Chișinău, Iurie Iordan. Însă, membra CSM Elena Belei s-a arătat deranjată că decretul președintei Maia Sandu nu a fost publicat în Monitorul Oficial.
„Nu știu dacă e bine să mergem, nici nu știu cum să zic, biberoane politice, și să ne facem de râs în mahala”, a spus Elena Belei.
Șefa statului a anulat decretul prin care Vladislav Clima a fost numit în funcția de președinte al Curții de Apel Chișinău. Potrivit Maiei Sandu, Consiliul Superior al Magistraturii ar fi încălcat procedurile legale și ar fi admis un conflict de interese inadmisibil, atunci când a propus numirea lui Clima în această funcție. În decretul semnat de Maia Sandu este menționat că Vladislav Clima avea calitate de judecător în cauza administrativă privind contestarea hotărârii CSM prin care a fost eliberat acordul de tragere la răspundere penală al fostului judecător Mihail Ciugureanu, tatăl membrului CSM Carolina Ciugureanu. Iar o altă membră a CSM, Elena Belei, avea calitate de conducător științific al doctorandului Vladislav Clima. Chiar și așa, unii juriști nu văd cu ochi buni decizia Maiei Sandu. Printre ei se numără și Vladislav Gribincea.
De partea cealaltă deputatul și juristul PAS, Sergiu Litvinenco, susține că decretul nu conține abateri de la lege. Însă CSM-ul trebuie să ia o decizie susține deputatul.
Vladislav Clima este judecător din 2006. În 2017 a început să lucreze la Curtea de Apel Chișinău. În mai 2019, Clima a preluat conducerea Asociației de Judecători ai Moldovei care, în toamna anului 2019, a încercat, ilegal, să demită membrii CSM și a organizat în acest scop două adunări generale a judecătorilor. În toamna anului 2019, colegiul în componența căruia a intrat Clima a anulat decizia CSM privind revocarea mandatului judecătorului CSJ Oleg Sternioală.
În ianuarie 2020, Clima a încercat să devină judecător la CSJ, însă CSM a respins solicitarea. Membrul CSM Dorel Musteață a declarat că, în 2016, Clima a aprobat transferul a 700 mii de dolari la o companie offshor din Panama, legată cu Metalferos. Musteață a remarcat că inspecția judiciară din cadrul CSM a vrut să verifice acest dosar, însă acesta a fost preluat de către Procuratura Anticorupție. Pe 24 iulie 2020, inspecția judiciară a decis să nu îl tragă la răspundere disciplinară pe Clima.
Dorel Musteață a declarat că va contesta decizia. Potrivit declarației sale de venituri, în 2019, Clima a obținut 379 de mii de lei, a primit o compensație de la o companie de asigurări în mărime de 119 mii de lei și 30 de mii de dolari de la tatăl și fratele său pentru educația fiului. Judecătorul deține două loturi de teren și un apartament cu o suprafață de 193,8 metri pătrați. Acesta mai deține două apartamente cu suprafața de 70,1 metri pătrați și, respectiv, 55,7 metri pătrați. Familia judecătorului deține un automobil Land Rover Discovery Sport în valoare de 38 mii de euro și un Volkswagen de 20 de mii de euro.