/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Maia Sandu, despre scumpirile în lanț la carburanți: „Evoluția acestor prețuri este o înțelegere de cartel”

03 iunie 2021, ora 20:23

Majorarea în lanț a carburanților, care durează deja de câteva luni, este o înțelegere de cartel. O declarație în acest sens a fost făcută de către președinta Republicii Moldova, Maia Sandu, în cadrul unei emisiuni de la Moldova 1.

„Evoluția acestor prețuri este o înțelegere de cartel. Nu sunt mecanisme de piață. Vedem foarte multe abuzuri. Anul trecut, prețul la nivel mondial a scăzut mai mult decât a scăzut prețul în Moldova. Și acum vedem o creștere mult mai mare pe piața internă, decât pe piața internațională”, a menționat Maia Sandu.

„Consiliul Concurenței, care trebuie să prevină abuzuri, să sancționeze creșterea abuzivă a prețului la benzină și motorină, nu știu ce face. De ani de zile stau acolo niște oameni, primesc bani buni de la stat și nu-și fac treaba. Din 2019, am cerut în Parlament schimbarea managementului conducerii acestei instituții. Consiliul Concurenței se subordonează Parlamentului. Am discutat la Consiliul Suprem de Securitate, am făcut recomandări să fie modificată legea. S-a modificat cu întârziere și cu erori. Acum așteptăm ca celelalte instituții să-și facă treaba”, a adăugat șefa statului.

În continuare, Maia Sandu a menționat că „creșterea prețurilor la carburanți este o dovadă de slăbiciune a statului”.

Federația Națională a Patronatelor  din Agricultură și Industria Alimentară și Federația Națională a Sindicatelor din Agricultură și Alimentație „Agroindsind” au lansat o declarație prin care au cerut plafonarea prețurilor la carburanți. Astfel, dacă cerința nu va fi îndeplinită, agricultorii din Republica Moldova spun că vor picheta sediile instituțiilor și vor cere demisia conducerii.

În legătură cu majorările din ultima perioadă, fracțiunea Platforma DA cere convocarea urgentă a ședinței plenare a Parlamentului pentru examinarea situației pe piața produselor petroliere.

Ultimile scumpiri au fost în luna mai curent, rând pe rând, mai multe rețele de benzinării din Republica Moldova au prețul la benzină și motorină.

Scumpirile în lanț ale carburanților au început la mijlocul lunii decembrie 2020 și nu au mai încetat. Prima dată, prețurile au crescut, în medie, cu 60 de bani. La mijlocul lunii ianuarie au fost anunțate prețuri și mai mari, iar ultima scumpire a carburanților a avut loc pe 12 martie. Prin urmare aceasta este a șaptea oară când petroliștii modifică prețurile la panou.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram