A fost reluat dosarul pe schema cu importul energiei electrice din Ucraina în 2008, în cadrul căruia liderul Partidului Socialiștilor (PSRM) Igor Dodon și ex-președintele Partidului Democrat (PDM) Vlad Plahotniuc vor fi cercetați penal. 

Despre aceasta a anunțat pe pagina sa de Facebook membrul Partidului Schimbării și expertul energetic Sergiu Tofilat, cel care a făcut demersurile necesare către procurori pentru a demara urmărirea penală împotriva lui Igor Dodon, potrivit anticorupție.md.

„Dragi prieteni, am o veste bună. A fost reluat dosarul penal pe schema cu importul energiei din Ucraina in 2008. În afară de Dodon, mai figurează și Plahotniuc. Azi am obținut câștig de cauză la judecătoria Ciocana în fața procurorilor. Voi reveni cu detalii în câteva zile”, a scris Sergiu Tofilat pe rețelele sociale.

Sursa citată scrie că în cadrul unui proces de judecată care a avut loc luni la Judecătoria Ciocana, procurorii și-au retras ordonanța de clasare a procesului penal și au redeschis dosarul. Purtătoarea de cuvânt a Procuraturii Generale (PG), Maria Vieru, nu a răspuns pentru a confirma sau infirma aceste informații.

În 2017 un grup de experți în domeniul energetic a analizat schemele frauduloase cu intermediarii la importul de energie electrică deconspirate în câteva anchete ale Centrului de Investigații Jurnalistice în 2008, când Igor Dodon și Zinaida Greceanîi dețineau funcțiile de ministru al Economiei și, respectiv, premier.

Experții, inclusiv Sergiu Tofilat și Victor Parlicov, au calculat că Republica Moldova a fost fraudată cu 14,5 milioane de dolari. La demersul depus de grupul de experți, procurorii au deschis o cauză penală.

Centrul de Investigații Jurnalistice a publicat în 2008 o anchetă despre firma intermediară prin care Republica Moldova a procurat energie electrică la preț majorat în acel an.

Procesul penal a fost pornit pe 15 noiembrie 2017, după ce experții în energetică Sergiu Tofilat, Victor Parlicov și Tudor Șoitu au prezentat într-o conferință de presă dovezi că, în 2008, în Republica Moldova a funcționat o schemă frauduloasă de import a energiei electrice, prin intermediul unei companii-căpușă. La scurt timp însă, procurorii au anunțat că nu vor deschide dosar penal în acest caz din lipsă de probe, disculpându-i astfel pe Igor Dodon și Zinaida Grecianâi.

În 2020, Sergiu Tofilat a făcut un nou demers către Procuratura Generală, aducând noi probe privind schemele frauduloase cu energie electrică.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!