Președinta Curții Constituționale, Domnica Manole, este vizată într-un control inițiat de Autoritatea Națională de Integritate. Verificarea a fost inițiată după ce deputatul socialist Grigore Novac a depus o sesizare privind încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese. „Domnica Manole este verificată de Agenția Națională de Integritate. Într-o scrisoare oficială din partea ANI, am fost informat că, urmare a sesizării mele, a fost începută procedura de control privind încălcarea regimului juridic al conflictelor de interese”, a scris acesta pe Facebook.
„Este vorba de situația când Domnica Manole, în calitate de judecător și președinte al Curții Constituționale, a participat și a luat decizie într-un subiect care o viza pe ea personal”, a scris Novac pe pagina sa de Facebook.
În postarea sa de pe Facebook, socialistul a mai menționat că „pe 27 aprilie 2021, pe rolul Curții Constituționale s-a aflat soluționarea sesizărilor referitoare la controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unor judecători ai Curții Constituționale, precum și controlul constituționalității Hotărârii Parlamentului privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Or, actele contestate au vizat în mod direct președintele Curții Constituționale – Domnica Manole. Prin urmare, Domnica Manole a participat la examinarea acestora, adoptând decizii având interes personal ce a influențat exercitarea imparțială şi obiectivă a obligațiilor şi responsabilităților ce îi revin potrivit legii”.
Purtătoarea de cuvânt a ANI, Maria Dastic, a confirmat pentru tv8.md autenticitatea documentului și că este inițiat un control în privința Domnicăi Manole.
„Confirm că este autentic răspunsul. S-a inițiat procedura de control. Este în derulare. La sfârșitul controlului se va stabili dacă subiectul a încălcat sau nu regimul juridic al conflictului de interese”, a precizat Maria Dastic.
Am contactat-o pe Domnica Manole pentru o reacție, însă aceasta nu ne-a răspuns la telefon.
Amintim că pe 23 aprilie 2021, 53 de deputați au votat o hotărâre privind anularea prin retragere parțială a deciziei Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Prin hotărâre votată atunci, se anula prin retragere în parte cu efect pentru viitor actul administrativ individual ilegal favorabil și anume Hotărârea Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea doamnei Domnica MANOLE în funcția de judecător al Curții Constituționale.
Tot atunci, majoritatea parlamentară a adoptat, cu 56 de voturi, în cadrul ședinței din 23 aprilie, Hotărârea privind numirea unui judecător al Curții Constituționale. Conform acelei decizii, Boris Lupașcu a fost numit în funcția de judecător al Curții Constituționale pentru un mandat de 6 ani. Ulterior, acesta sigur și-a retras candidatura de la funcția respectivă.
Ulterior, decizia privind retragerea parțială a deciziei Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 a fost atacată la Curtea Constituțională, fiind declarată neconstituțională.
În același timp, în fața Curții Constituționale au fost proteste de amploare, iar manifestanții și-au arătat nemulțumirea față deciziile deputaților socialiști și cei de la Șor.
În urma deciziilor din Parlament, reprezentanții ambasadelor străine de la Chișinău au criticat cele întâmplate în plenul Legislativului de la Chișinău. Și comunitatea Europeană a venit cu reacții dure.