Ministrul în exercițiu al Justiție, Fadei Nagacevschi, susține că după decizia de astăzi, 10 iunie, a Curții Constituționale, care a declarat neconstituțională legea privind numirea membrilor Consiliului Superior al Magistraturii, se inițiază procesul de resetare a CSM.

Într-o postare pe pagina sa de Facebook, acesta a adăugat că „deși am mai multe critici de ordin politico-juridic referitor la soluția de azi a Curții Constituționale, nu pot să nu menționez însă, resetarea totală a CSM reprezintă cu certitudine o urgență, pentru a-i reda legitimitatea grav afectată, mai ales urmare a evenimentelor din anul 2019. O resetare parțială nu este suficientă”.

„Reamintesc, acest deziderat a fost și este promovat de Ministerul Justiției, fiind inclus și în proiectul de modificare a Constituției (CSM și sistemul judecătoresc). Prin soluția de azi a CC, de facto se inițiază procesul de resetare a CSM. Sper cât de curând să fim informați și despre fixarea datei desfășurării Adunării Generale a judecătorilor pentru alegerea noilor membri ai CSM din rândul judecătorilor. Spre regret, prin această formulă, nu se soluționează chestiunea privind selectarea profesorilor titulari prin vot calificat și nici excluderea MJ, PG și Președintelui CSJ din componența CSM, dar și a altor chestiuni importante incluse în proiectul de modificare a Constituției ce vin să fortifice independența justiției și să excludă influențele politice”, a mai spus Nagacevschi.

Curtea Constituțională s-a pronunțat astăzi, 10 iulie, asupra constituționalității legii care prevede numirea membrilor în Consiliul Superior al Magistraturii. Magistrații Înaltei Curți au admis sesizarea deputaților PAS Sergiu Litvinenco și Veronica Roșca și au stabilit că legea este neconstituțională.

În sesizare, Litvinenco și Roșca s-au referit la partea ce ține de procedura de selectare de către Legislativ a profesorilor de drept titulari și la o hotărâre a Pegislativului privind numirea unor membri ai CSM.

Astfel, Curtea Constituțională a declarat neconstituționale Legea nr. 193 din 20 decembrie 2019 pentru modificarea unor acte legislative și Hotărârea Parlamentului nr. 53 din 17 martie 2020 privind numirea unor membri ai Consiliului Superior al Magistraturii. Ea a revigorat prevederile Legii nr. 947 din 19 iulie 1996 cu privire la Consiliul Superior al Magistraturii, în redactarea anterioară Legii nr. 193 din 20 decembrie 2019.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!