Unele localități din țară prind viață datorită ideilor curajoase și inovative ale tinerilor, care aleg să-și construiască un viitor acasă, în Moldova. O demonstrează un tânăr din Cahul, care a ales să revină la baștină, din România, acolo unde a muncit anterior, pentru a-și transforma visul în realitate. Mai exact, acesta a decis să facă un gen de seră-unicat, din 70 de mii de sticle, care nu au fost reciclate și riscau să ajungă, pur și simplu, la gunoi. Au fost însă, transformate într-un material de construcție econom, dar și ecologic.
Agricultura l-a atras întotdeauna pe Victor Voina, tânărul care este proprietarul unei mici ferme din Cahul. După ce și-a făcut studiile în acest domeniu, a plecat în România, în căutarea unei vieți mai bune. Acolo, a lucrat în calitate de inginer horticol, la o companie de succes. Însă tot agricultura a fost cea care l-a chemat acasă pe tânăr.
În Cahul, familia Voina a deschis un restaurant care, în scurt timp, a devenit unul dintre cele mai de succes din oraș. Ca și oricare alt local mare, restaurantul genera o mulțime de deșeuri, care nu puteau fi reciclate în raion. Dar cea mai gravă problemă era faptul că se adunau foarte multe sticle goale.
Așa că Victor a decis să ofere o nouă șansă sticlelor utilizate. Întrucât sunt un termoconductor destul de bun, tânărul s-a gândit că acestea ar trebui să degajeze o cantitate suficientă de energie termică, astfel încăt să încălzească o seră întreagă, fără a fi utilizate alte surse de căldură.
Ideea de a construi sera din sticle a fost susținută și în cadrul unui proiect de granturi, astfel că tânărul a început construcția. Sticlele sunt aranjate orizontal, legate cu sârmă și acoperite cu ciment.
Sera este amplasată astfel încât să prindă razele solare pe tot parcursul zilei, iar pe timp de iarnă, încălzirea se va face cu… ulei. Mai exact, este vorba despre uleiul care a fost deja utilizat în restaurante, la pregătirea bucatelor, și care ar trebui să fie reciclat după asta. Majoritatea proprietarilor de localuri îl varsă, însă în canalizare, așa că Victor a decis să colecteze uleiul și să-l ardă în sobe speciale, ca să obțină temperatura necesară plantelor, în sezonul rece. Iar în sere, tânărul va cultiva zarzavaturi. Ținând cont de experiența sa de peste trei ani, în sectorul HoReCa, el spune că cererea pentru aceste culturi este mare, iar de regulă, localurile le procură pe cele de import.
O seră asemănătoare poate fi găsită și în România, la un legumicultor din Neamț, care a contruit-o, însă, din sticle de plastic.
Spre deosebire de sera făcută din pet-uri, care a durat cinci ani ca să fie construită, tânărul din Cahul planifică să-și finiseze solarul în septembrie. Mai mult, aici Victor dorește să deschidă și o pensiune agroturistică, la care oamenii vor putea veni să-și culeagă legume și verdețuri singuri, iar la plecare să plătească pentru cele adunate.