Ploile din ultima perioadă au provocat pagube agricultorilor, mai ales producătorilor de cireșe timpurii. Din această cauză fructele au crăpat, așa ca producătorii nu le mai pot vinde nici la piață, nemaivorbind de export. Proprietarii de livezi se plâng că nu își pot realiza marfa nici la preț redus pentru a-și recupera cheltuielile, iar toată munca lor s-a dus pe apa sâmbetei. În această situație se află și un fermier din Anenii Noi, pe care însă nenorocirea l-a făcut mai generos. În aceste zile, bărbatul a invitat toți doritorii la el în livadă să mănânce pe săturate cireșe și să plătească doar pentru ceea ce își iau cu ei.
De pe acest teren de aproximativ un hectar, din satul Telișa, raionul Anenii Noi, agricultorul ne-a povestit că planifica să strângă o roadă de cel puțin cinci tone de cireșe, pe care apoi urma să le vândă la piață. Din cauza vremii ploioase, însă, cireșele au crăpat și acesta a reușit să culeagă doar 80 de kg pe care le-a împărțit rudelor și prietenilor. Așa că bărbatul a decis să nu cheltuie bani pentru recoltare și vânzarea unui produs necalitativ și a plasat un anunț pe rețelele de socializare, în care a invitat toți doritorii să culeagă singuri cireșe, iar la ieșire să plătească doar pentru fructele pe care le iau cu ei.
Astfel că astăzi, zeci de oameni au venit în livadă, majoritatea luând și copiii cu ei. Tot aici am întâlnit și mai mulți copii de la un centru de plasament din țară, care rareori au parte de e escapadă. Astfel că această ieșire a fost o mare bucurie pentru ei.
Oamenii ne-au spus că au mai multă încredere în cireșele culese de ei, decât în cele vândute în piețe sau magazine.
Și chiar dacă sunt crăpate, amatorii de fructe dulci și suculente au avut lăzile pline.
Potrivit specialiștilor, 80% din livezile de cireșe timpurii din țară au fost afectate de ploile recente. Primele fructe au apărut la tarabe la mijlocul lunii mai, atunci fiind importante din Grecia sau Israel, și se vindeau cu prețul 300 de lei pentru un kilogram.