/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Au auzit de COVID-19 doar la televizor. În R. Moldova există localități în care nu s-a înregistrat niciun caz de coronavirus

14 iunie 2021, ora 19:16

Au auzit de Covid-19 doar la televizor. Cred cu tărie că aerul curat și usturoiul îi apară de virus, iar vaccinarea le pare o noutate ce ține de domeniul fantasticului. Vorbim despre oamenii care trăiesc în localități în care, de la începutul pandemiei, nu a fost înregistrat niciun caz de infectare. Ce-i drept, astfel de sate nu sunt atât de multe, fiind, potrivit epidemiologilor, în unele raioane doar câte unul sau… chiar nici unul. Și în timp ce, la oraș, oamenii sunt obosiți deja de restricții, în aceste localități, chiar și masca este un accesoriu straniu și… inutil.

La prima vedere, satul Morovaia din raionul Orhei pare a fi unul fără urme de viață. Pe ulițe domină liniștea, iar unicul suflet de om pe care l-am întâlnit în cale a fost acest bătrân, în vârstă de 90 de ani. Ne-a povestit că nici să nu sperăm să vedem mai mulți oameni pe aici, deoarece majoritatea au apucat calea străiniei.

Morovaia face parte din lista scurtă a localităților din țară, în care nu a fost înregistrat niciun caz de coronavirus. Faptul nu l-a mirat pe bâtrân, care spune că, în viața sa, satul a văzut mai multe boli, dar de covid l-a păzit Dumnezeu.

Totuși, localnicii spun că secretul constă, de fapt, în aerul curat de care se bucură aceștia. O altă cauză de ce au fost ocoliți de pandemie este că aici trăiesc puțini oameni, un lucru trist pe de o parte, dar care, totuși, i-a ajutat să evite infectările.

Iar pentru că niciodată nu au avut pe aici vreun caz de covid, unii săteni nici nu prea cred că virusul există. Cât despre vaccin, nici nu vor să audă.

Acest bărbat este unicul tânăr pe care l-am întâlnit prin sat. Spune că a venit acasă din Germania, însă doar pentru câteva săptămâni. Ne-a spus că încearcă să profite la maxim de liniștea din această zonă liberă de coronavirus.

Unul din raioanele cu cele mai multe sate ocolite de pandemie, cinci la număr, este Cahul. În localitatea Hutulu, de exemplu, băștinașii au auzit de virus doar la televizor. Chiar și așa, încearcă să se protejeze cum pot ei mai bine.

Din an în an, satul devine tot mai sărac în oameni, iar pandemia doar a accelerat procesul. Așa că distanța socială este o regulă aproape absirdă pentru această localitate.

Oamenii de aici cred că, dacă până acum nu s-au infectat, înseamnă că nici în viitor nu vor trece prin boală, iar asta îi face să ignore posibilitatea vaccinării. De ce să-și pună seurl, dacă și așa, stau doar prin case, ne-au spus ei.

Conform datelor Agenției Naționale de Sănătate Publică, foarte puține localități din țară au rămas neafectate de coronavirus. De exemplu, în nordul țării, la Edineț, mai sunt doar patru sate în care nu a fost înregistrat niciun caz de infectare, în schimb sunt raioane, precum Strășeni, unde virusul a pătruns în toate localitățile. Până acum, în țară, au fost înregistrate peste 255 de mii de cazuri de infectare cu Covid-19.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram