Un jurnalist din regiunea transnistreană a fost acuzat de extremism. Serghei Ilcenco menționează că i-au fost încălcate mai multe drepturi, printre care lipsa asistenței medicale necesare, fiind tratat în condiții inumane și degradante. Totodată, acuzatul susține că locuința în care stătea împreună cu fiul său, a fost perchiziționată în mod ilegal și i-au fost confiscate bunuri personale. Totul s-a întâmplat în contextul în care jurnalistul Serghei Ilcenco a încercat să scrie despre „genocidul” regimului separatist de la Tiraspol. 

Jurnalistul se plânge că detenția sa de patru luni a încălcat articolul 5 din convenție și că condițiile de detenție, inclusiv lipsa asistenței medicale necesare, s-au ridicat la tratament inuman și degradant.

De asemenea, a mai menționat că nu putea comunica confidențial cu avocatul său și că acuzațiile aduse împotriva sa, reținerea sa și îndepărtarea hârtiei și stiloului din celula sa, au fost menite să-l reducă la tăcere ca jurnalist. Serghei Ilcenco a fost împiedicat să depună o cerere la Curte în timpul detenției, potrivit PromoLex.

În urma acțiunilor de persecutare, Serghei Ilcenco și fiul său au fost nevoiți să părăsească regiunea transnistreană, fiind cazați la un centru de plasament la inițiativa Asociației Promo-LEX și a Biroului pentru Reintegrare. Ulterior, reclamanții au fost nevoiți să părăsească Republica Moldova din frica de a fi răpiți de reprezentanții administrației separatiste și din cauza lipsei unor garanții insuficiente oferite lor în calitate de persoane intern strămutate de către autoritățile constituționale.

Potrivit Avocatului Asociației Promo-LEX, Directorului Programului Drepturile Omului, Vadim Vieru, cauza lui Serghei Ilcenco și Nicolae Ilcenco demonstrează că în regiunea transnistreană nu există mass-media liberă. Oricine încearcă să critice administrația, poate fi acuzat de extremism, intimidat, reținut și arestat. Autoritățile constituționale nu au remedii pentru a proteja libertatea de exprimare în regiunea transnistreană. ”Libertatea de exprimare, ca și alte drepturi, nu reprezintă prioritate în procesul de negocieri politice”, a conchis Vieru.

În 2014-2015 (perioada în care a fost reținut și persecutat Serghei Ilcenco și Nicolae Ilcenco) presiunile asupra jurnaliștilor și activiștilor din regiunea transnistreană s-au intensificat. Administrația de facto de la Tiraspol, ignorând normele internaționale, sfidează în continuare dreptul la libera exprimare a populației.

În ultima perioadă, au fost înregistrate mai multe cazuri de intimidare a activiștilor și protestatorilor la manifestațiile pașnice din regiune.

Ilcenco este reprezentat la CtEDO de către Avocații Asociației Promo-LEX.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!