Viceprimarul Victor Chironda a sesizat Procuratura Generală (PG) și Consiliul pentru prevenirea și eliminarea discriminării  în legătură cu inițierea unui anchete de serviciu pe numele său. Despre aceasta a anunțat avocata sa vineri, în cadrul unei conferințe de presă. 

„Sunt ilegalități grave, care au drept scop dea-l hărțui pe clientul meu”, a spus apărătoarea. Avocata a precizat că deși Grupul de lucru responsabil de inițierea anchetei a fost constituit pe 17 iunie, data de constatare a acestei comisii în anexa notei informative emisă de șefa Direcției resurse umane este 31 mai.

„Lucrurile care se întâmplă acum față de mine nu face față Primăriei Chișinău și în genere imaginei instituției. Ceea ce se întâmplă este un abuz. Cred că scopul final al acestui grup de lucru este demisia mea”, a spus Victor Chironda.

Viceprimarul a făcut și un apel către mai mulți demnitari de stat, precum șefa statului Maia Sandu și premierul Aureliu Ciocoi, solicitându-le să se autosesizeze.  „Sper foarte mult să fiu auzit”, a declarat Victor Chironda.

Funcționarul s-a trezit cu o anchetă de serviciu, după ce a cerut suspendarea din funcție a arhitectului-șef al Chișinăului, Svetlana Dogotaru, care a permis demontarea Hotelului Național. Mai mult, acesta a spus că după ce a ieșit în conferință de presă și a semnalat ilegalitățile de la Direcție, nu a avut nicio discuție cu primarul general.

Viceprimarul spune că i-a fost adus la cunoștință despre faptul că primarul, Ion Ceban, a semnat o dispoziție prin care a dispus crearea unui grup de lucru, responsabil de investigarea circumstanțele în care Vitor Chironda a lipsit de la serviciu.

În apărarea sa, viceprimarul declară că atât primarul cât și șefa de la resurse umane erau la curent că el a solicitat prelungirea concediului aprobat inițial, din cauza concediului de boală intervenit.

Întrebat la „Cutia Neagră” de la TV8 despre zvonurile privind demisia sa, viceprimarul a spus că nu a auzit despre astfel de informații. „Nu am văzut astfel de zvonuri. Sub ce motiv să-mi dau demisia? Nu m-am angajat la cineva acasă. Am venit să lucrez pentru oameni, să schimb lucrurile din Chișinău. Am avut o carieră de activist civic, am făcut studii”, a menționat Victor Chironda,

Demolarea hotelului Național, aflat de ani buni în paragină, a devenit mărul discordiei între funcționarii Primăriei Chișinău. După ce arhitectul-șef a permis, prin semnătură, demontarea construcției, viceprimarul Victor Chironda a cerut suspendarea acestuia din funcție, pentru că nu ar fi elaborat documentele de urbanism necesare.

Arhitectul-șef se apără și declară că emiterea autorizațiilor de desființare a unor astfel de obiective nu este un proces la discreția sa și nici a viceprimarului. Solicitată de TV8, Societatea pe Acțiuni Moldova-Tur, care deține clădirea, nu a venit deocamdată cu o reacție.

În luna aprilie, viceprimarul a făcut un demers la CNA. Acesta cerea să fie cercetați angajații Direcției Arhitectură și Urbanism, care și-ar fi depășit atribuțiile de serviciu.

Acum doi ani, Victor Chironda spunea că împreună cu noul arhitect-șef va începe implementarea unei dezvoltări urbane sănătoase și sustenabile.

 

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!