/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

Noua stație de așteptare cu care se lăuda Ceban, supusă criticilor. Edilul Capitalei: „Era sarcina lui Chironda”. Reacția viceprimarului

23 iunie 2021, ora 15:31

Conflictul între primarul Ion Ceban și viceprimarul Victor Chironda ia amploare. Astăzi, cei doi și-au adus acuzații în legătură cu o stație de transport public, care a fost instalată în centrul Capitalei. După ce un consilier local i-a făcut din deget edilului, menționând că stația ar fi fost ridicată cu nereguli, Ion Ceban a spus că responsabil de lucrări a fost Victor Chironda. 

Consilierul municipal Victor Bunescu a plasat pe pagina sa de Facebook o fotografie cu noua stație de așteptare a transportului public în care s-a arătat nedumerit de o bordură amplasată între stație și trotuar. Un internaut a propus autorului postării să vină cu o soluție, dar a intervenit cu un comentariu Ion Ceban, care a scris că era sarcina lui Victor Chironda. „Să-l întrebați”, a scris edilul.

Drept replică, viceprimarul spune că atunci când nu era la primărie a inițiat elaborarea Ghidului de design al străzilor, care în 2019 a fost aprobat de către Consiliul Municipal Chișinău (CMC), iar la pagina 56 al acestuia sunt informații despre amplasarea stațiilor de așteptare.

„Deja de doi ani acest document este obligatoriu pentru toți cei care fac intervenții în străzi și în spațiul public, inclusiv pentru cei care au reparat trotuarele pe Columna și au instalat stația de așteptare. Spre regret, din cauza grabei și a heirupismului, „colegii” harnici ai domnului primar nu se trudesc să citească acest ghid. De asta și avem mereu probleme cu tot ce înseamnă lucrări de amenajare și accesibilitate. Și vom avea în continuare, chiar și după ce primarul nu va mai avea pe cine da vina. I-am lăsat în anticameră o copie hard a Ghidului. Sper să îi fie de ajutor”, a scris Chironda pe pagina sa de Facebook.

Amintim că după scandalul în jurul demolării clădirii Hotelului Național și anchetei de serviciu pe numele lui Victor Chironda, primarul Ion Ceban, i-a cerut acestuia să își dea demisia, or, în caz contrar, îl dă el însuși afară. Deși Chironda se află încă oficial în funcție, Ceban susține că va semna curând o dispoziție privind distribuirea altor persoane a atribuțiilor care îi revin viceprimarului.

Într-o conferință de presă, Ion Ceban l-a acuzat pe Victor Chironda de faptul că nu și-a făcut bine munca și a menționat că majoritatea proiectelor inițiate de acesta au restanțe mari, iar în cazul multora dintre ele, lucrurile s-ar fi mișcat din loc abia după ce s-ar fi implicat personal.

La rândul său, viceprimarul Victor Chironda l-a acuzat pe primarului Ion Ceban că prin învinuirile aduse ar încerca să schimbe „focusul problemei” de la presupuse ilegalități comise de arhitectul șef al Capitalei, Svetlana Dogotaru, în procesul de autorizare a demolării Hotelului Național.

Demolarea hotelului Național, aflat de ani buni în paragină, a devenit mărul discordiei între funcționarii Primăriei Chișinău. După ce arhitecta – șefă a municipiului a permis, prin semnătură, demontarea construcției, viceprimarul Victor Chironda a cerut suspendarea acesteia din funcție și inițierea unei anchete de serviciu, pentru că nu ar fi elaborat documentele de urbanism necesare.

Potrivit lui Victor Chironda, în timp ce se afla în concediu, viceprimarul Ilie Ceban a semnat autorizația de demolare a Hotelului Național, lucru pe care el a refuzat anterior să-l facă. Chironda a precizat că este împotriva autorizației de demolare a clădirii, deoarece nu este clar ce urmează să fie construit în locul acesteia. Arhitectul-șef se apără și declară că emiterea autorizațiilor de desființare a unor astfel de obiective nu este un proces la discreția sa și nici a viceprimarului.

Construcția hotelului cu 17 etaje a început în 1974 și a fost finalizată în 1978. Pe atunci, oaspeții capitalei se puteau bucura de ascensoare, frizerie, chioșcuri pentru suvenire, curățătorie chimică, birouri de bilete de avion și pentru călătoriile cu trenul, dar și de un restaurant, unicul din capitală fiind considerat și o carte de vizită a orașului. De-a lungul anilor, însă, mândria Chișinăului – Hotelul Național s-a transformat într-o clădire pustie și a devenit casă pentru oamenii fără adăpost.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram