Nu și-au primit leafa de mai bine de un an, lucrează în condiții precare și de insecuritate. Angajații uzinei de producere a pompelor Moldova Hidromaș, s-au adunat, astăzi, pentru a cere socoteală administrației pentru lefurile neplătite și condițiile de muncă care sunt departe de unele civilizate. În secția de producere a pompelor, spre exemplu, tavanul este spart, iar după fiecare ploaie pe jos se formează băltoace. Directorul uzinei a declarat pentru postul nostru de televiziune că restanțele salariale s-au acumulat în perioada pandemiei, însă a dat asigurări că muncitorii își vor primi toți banii până la sfârșitul anului.

Supărați la culme că nu și-au primit salariile de luni de zile, angajații uzinei au decis să-și spună oful în public. Poate așa vor fi auziți de administrație și de autorități, speră ei.

Oamenii spun că își fac munca cu dedicație, mai ales că cea mai mare parte a lor lucrează toată viața la uzină și au rămas să muncească și după vârsta de pensionare.

„De vreo 11 luni sunt restanțele la achitarea salariului, trăiesc din pensia de 1200 de lei. Mai strângem și noi cureaua, dar cât se poate să trăim și noi așa ca nevoiașii?”.

„Soțul a decedat în 2019. A lucrat aici, în secția de turnătorie, unde e cel mai greu. Total 12 mii și nu am primit”.

Această femeie a venit cu fotografia tatălui său, care a muncit toată viața la uzină, iar anul trecut a decedat. Nici el nu a mai apucat să-și primească salariul.

O altă durere a angajaților de aici sunt condițiile precare în care ei lucrează. Spre exemplu, în secția de producere a pompelor, după fiecare ploaie, pe jos se formează băltoace, iar despre normele sanitare și securitate nici vorbă nu poate fi.

„Încălțăminte și îmbrăcăminte deloc nu se dă în ultimii 4 ani. Dacă a plouat ieri, aici curge și azi apă. Vedeți si singur în ce hal mă aflu eu”.

În afară de faptul că nu sunt dotați cu echipamente speciale de lucru, angajații spun că nici aparatele de prelucrare a metalului, care sunt de pe timpul sovietic, nu ar avea trecută testarea metrologică de ani buni.
Referitor la salarii, directorul a dat vina pe perioada pandemică, când nu au avut comenzi. Potrivit lui, anume din această cauză, s-au adunat restanțe salariale de 11 milioane de lei.

La uzina de producere a pompelor activează 340 de angajați. Moldova Hidromaş, este unul dintre cei mai mari producători de pompe din Europa de Răsărit. În spaţiul CSI, întreprinderea continuă să fie una dintre cele mai mari proiectanți şi producători de pompe chimice, maritime, circulare și pentru obiective speciale, care sunt pe larg folosite la întreprinderile chimice, de prelucrare a petrolului, în industria metalurgică şi alte domenii.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!