Reprezentanții Ministerului Sănătății de la Chișinău anunță că vor fi prelevate probe pentru a stabili dacă tulpina indiană este prezentă în țara noastră, care vor fi transmise la laboratorul din Germania, pentru secvențiere.
Anunțul a fost făcut în contextul răspândirii cazurilor de infectare cu noua tulpină indiană (Delta) a virusului SARS-CoV-2 la nivel global, inclusiv în țările vecine, precum România și Ucraina, facem un apel către cetățenii Republicii Moldova să dea dovadă de vigilență sporită și să respecte cu strictețe măsurile de prevenire și control a infecției COVID-19.
„Îndemnăm cetățenii să se vaccineze împotriva COVID-19, vaccinul având o eficiență crescută inclusiv împotriva noii tulpini. În continuare este obligatoriu ca populația, inclusiv persoanele vaccinate împotriva COVID-19, să poarte masca de protecție în spațiile închise, să evite aglomerațiile, să-și dezinfecteze regulat mâinile, să păstreze distanța de siguranță de cel puțin 1m, iar în cazul apariției simptomelor de febră, tuse, dificultăți de respirație și alte simptome concomitente, să apeleze imediat la medic”, spun reprezentanții instituției.
Potrivit specialiștilor, tulpina Delta este mai contagioasă și se răspândește mai rapid, iar cea mai eficientă măsură de protecție este vaccinarea împotriva COVID-19, concomitent cu respectarea măsurilor generale de protecție.
Agerpres scrie că varianta Delta a coronavirsului SARS-CoV-2, detectată prima dată în India şi prezentă la ora actuală în cel puţin 70 de ţări, este pe cale să devină dominantă în lume din cauza capacităţii ei sporite de transmitere, a avertizat vineri directoarea pentru cercetare ştiinţifică a Organizaţiei Mondiale a Sănătăţii (OMS), Soumya Swaminathan.
Această variantă este cu circa 60% mai transmisibilă decât varianta Alfa (varianta britanică), care la rândul ei este cu circa 50% mai transmisibilă decât tulpina originală.
Specialiștii epidemiologi din cadrul Agenției Naționale pentru Sănătate Publică urmează să propună noi măsuri de prevenire și control a infecției COVID-19, pentru a limita pericolul de răspândire a tulpinii indiene pe teritoriul Republicii Moldova.