Pentru organizarea și desfășurarea alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie mai sunt necesare 22,4 milioane de lei. Estimarea a fost făcută de Comisia Electorală Centrală. Președintele CEC, Dorin Cimil susține că Guvernul urmează să se întrunească, pentru a aloca resursele financiare necesare.
Am întrebat responsabilii de Executiv dacă ședința Cabinetului de miniștri va avea loc curând, însă ni s-a spus că premierul Aureliu Ciocoi se află într-o deplasare în străinătate, iar deocamdată, nu a fost planificată nicio ședință pe agenda căreia să fie inclus subiectul finanțării scrutinului electoral. Ni s-a cerut, totuși, și o solicitare oficială, pe care o vom expedia.
Amintim că Guvernul a alocat în luna mai suma de 70 de milioane de lei pentru parlamentarele anticipate din 11 iulie. Banii urmau a fi alocați din Fondul de Rezervă. Asta deși CEC a cerut să fie alocate 125 de milioane de lei. Atunci, prim – ministrul interimar al țării spunea că „dacă suma alocată se va dovedi a fi insuficientă, Executivul va căuta noi posibilități financiare pentru a veni în susținerea necesităților CEC-ului”.
În cursa electorală pentru fotoliul de deputat în viitorul Legislativ s-au înscris 23 de concurenți electorali, între care două blocuri electorale și un candidat independent. Potrivit CEC, în total sunt 1791 de candidați electorali, dintre care 837 sunt femei.
Pentru alegerile din 11 iulie urmează a fi tipărite 3,6 milioane de buletine de vot. În ziua scrutinului parlamentar vor fi deschise peste 2 mii de secții de votare. 150 dintre ele vor fi în diaspora.
Deoarece încă suntem în plină pandemie de COVID – 19, autoritățile vor distribui 28 de mii de tone de dezinfectanți în toate secțiile de votare și peste un milion de măști de protecție.
Președinta Republicii Moldova, Maia Sandu a dizolvat Parlamentul în data de 28 aprilie, după ce Curtea Constituțională a declarat ilegală instituirea stării de urgență în țară.