Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1000: Dronă la Chișinău și alerta lui Zelenski! Kievul atacă cu ATACMS, iar Rusia amenință nuclear

/GRAFICE/ Peste 40 de mii de moldoveni au murit anul trecut, cu circa 4 mii mai mulți decât în 2019. Care au fost principalele cauze de deces

missing
29 iunie 2021, ora 09:16

Anul trecut, au murit 4056 de moldoveni, cu peste patru mii mai mulți decât în 2019, arată datele Biroului Național de Statistică. Majoritatea deceselor au survenit în urma complicațiilor bolilor aparatului circulator. 56,3 %, adică mai bine de jumătate dintre cei care și-au pierdut viața în 2020 au avut asemenea probleme de sănătate. 

Aproape 15 % dintre decesele înregistrate anul trecut au fost provocate de tumori maligne, 7,7 % de bolile aparatului digestiv, iar aproape 5 % dintre decese au fost provocate de accidente, intoxicații sau diverse traumatisme. Asta în timp ce 4 % dintre decese au avut la bază boli ale aparatului respirator, iar aproape 13 % au survenit din alte cauze.

Structura mortalității este diferită pentru femei și bărbați. În cazul femeilor, mortalitatea prin bolile aparatului circulator este cu 12,4 puncte procentuale mai înaltă decât în cazul bărbaților. Astfel, în cazul mortalității prin bolile aparatului circulator este observat fenomenul „supramortalității feminine”.

Discrepanțe majore între sexe au fost sesizate și în cazul mortalității prin accidente, intoxicații și traume, tumori maligne și bolile aparatului digestiv. În acest caz însă este observată o „supramortalitate masculină”. Mortalitatea bărbaților prin accidente, intoxicații și traume este de 4,0 ori mai mare comparativ cu cea observată pentru femei, mortalitatea prin bolile aparatului respirator de 1,9 ori, prin tumori maligne de 1,4 ori, iar cea prin bolile aparatului digestiv de 1,3 ori.

 

 

 

Mortalitatea pe principalele clase ale cauzelor de deces diferă semnificativ și în profil teritorial. O pondere mai mare a deceselor prin bolile aparatului circulator au fost înregistrate în zona de Nord a Republicii Moldova (60,3% din numărul total al decedaților în regiune). Ponderea cea mai înaltă a deceselor prin tumori maligne a fost înregistrată de UTA Găgăuzia (17,3%) și municipiul Chișinău (16,4%) (Tabelul 2 din Anexă). Decesele prin bolile aparatului digestiv dețin o pondere de aproximativ 10% în zona de Centru și 9% în zona de Sud. De asemenea, în aceste zone a fost înregistrat un nivel mai înalt al mortalității provocate de cauzele externe (accidente, intoxicații și traume), comparativ cu alte zone de dezvoltare (în regiunea de Sud (6,0%) și Centru (5,4%)). În clasa deceselor prin bolile aparatului respirator ponderile mai ridicate au fost înregistrate de UTA Găgăuzia (4,6%) și municipiul Chișinău (4,3%).

În anul 2020, rata mortalității generale a constituit 15,4 %, în creștere cu 1,8 puncte procentuale față de 2019. Nivelul mortalității a fost de 17,1 % pentru bărbați și 14 % pentru femei.

Conform datelor Agenției Servicii Publice, numărul de acte de deces, înregistrate de către organele stării civile în primele trei luni ale anului 2021, este în creștere din ianuarie până în martie 2021 comparativ cu aceleiași perioadă a anului 2020.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.