/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 765: Atac masiv și copil de 5 ani, rănit. Un avion militar rusesc s-a prăbușit în mare

/VIDEO/ Experiment: Reporterul TV8 a identificat cu ușurință magazine online care propun spre vânzare droguri. Ce spun oamenii legii

07 iulie 2021, ora 21:39

Să procuri droguri în Republica Moldova e mai simplu ca niciodată. Odată cu apariția tot mai multor rețele sociale și a diferitor aplicații, s-au dezvoltat extrem de rapid și activitățile ilegale în mediul online, internetul fiind un instrument la îndemână mai ales pentru cei care au afaceri ilegale. Dacă în 2019, poliția anunța că, în țară, funcționează 5-6 așa-zise magazine online cu substanțe interzise, astăzi, numărul lor se ridică la peste 100. Reporterul TV8 a identificat cu ușurință câteva dintre ele, iar unele chiar ne-au propus nu doar să procurăm iarbă sau pastile, dar și să devenim curieri de droguri, contra plată, desigur. Oamenii legii susțin că sunt la curent cu toate aceste activități, însă uneori poate dura și ani buni, până când grupările sunt destructurate.

Nouă ne-a luat doar câteva minute, ca să identificăm cel puțin trei grupuri pe rețeaua socială Telegram, care se ocupă în mod deschis de comercializarea drogurilor în mediul online. Și nu este neapărat să fiți înregistrat în aplicație, pentru a putea procura substanțele interzise. Zilele trecute, Capitala a fost împânzită de afișe cu publicitatea unui astfel de grup, care au fost lipite pe stațiile de așteptare, ușile de la intrările în cafenele și chiar scaunele din transportul public. A fost suficient să scanăm un QR-code cu telefonul și imediat am găsit și un site special dedicat magazinului. Aici neau fost transmise și toate informațiile despre stocul de droguri disponibil, printre care stupefiante puternice și medicamente sintetice, care pot fi livrate în orașe precum Chișinău, Bălți, Rîbnița, Tiraspol, Bender și altele. Imediat, am aflat și prețurile, care pornesc de la câteva sute de lei și ajung și până la 13 mii de lei. Mai mult, la fiecare oră, oferta este actualizată.

Schema funcționează în modul următor. Persoanele aleg tipul de drog, achită online pentru acesta, iar ulterior primesc un mesaj cu adresa unde este ascuns. Mesajul se autodistruge, însă, imediat ce este citit.

Tot aici, administratorii grupului organizează diverse concursuri, iar clienții fideli au parte și de reduceri. Oamenii sunt îndemnați să posteze cum găsesc drogurile și impresiile lor de după consum. 

Mai mult, același grup oferă și posibilitate de angajare. Ne-am dat drept o persoană care este în căutarea unui serviciu și am fost direcționați spre un profil pe Telegram, cu fotografia din profil falsă, iar numărul de telefon indicat – rusesc și deconectat.  

Am arătat acest site, dar și toate profilurile și grupurile identificate șefului Direcției Antidrog ai Inspectoratului Național de Investigații.  

Acesta, însă, ne-a explicat că este un proces destul de anevoios să identifice făptașii. Pentru asta, oamenii legii documentează luni la rând activitatea grupului criminal, în încercarea de a obține detalii de la furnizorul de date mobile, care de regulă, sunt companii din străinătate, așa cum este și în cazul nostru. Astfel, poliția va fi nevoită să expedieze demersurile necesare în Federația Rusă, dar când vor veni răspunsurile, nu se știe.

De exemplu, aceste imagini au fost publicate, ieri, de către oamenii legii, care anunțau că au destructurat activitatea ilicită a unui grup criminal, specializat în comercializarea drogurilor, prin intermediul magazinelor online. Pentru a identifica cele 12 persoane reținute, au fost efectuate 29 de percheziții. Aceștia, la fel, activau pe rețeaua socială Telegram, iar zilnic obțineau venituri de peste 20 000 de lei din realizarea drogurilor. Polițiștii au ridicat peste 15 kg de droguri de diferit tip, cu o valoarea de aproximativ 6 milioane de lei. Pe acest caz au fost pornite 7 cauze penale, iar persoanele riscă până la 15 ani de închisoare.  

Astfel, drogurile devin mai accesibile și mai periculoase, iar circulația acestora devinde din ce în ce mai greu de controlat. În ultima jumătate de an, poliția națională a destructurat peste 20 de magazine online, însă câte au apărut în locul lor, nu se cunoaște exact. Problema este că, atâta timp cât este cerere, este și ofertă, ne-au mai explicat responsabilii de la INI.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram