Misiunea de observare a Promo – Lex a raportat mai multe incidente în ziua alegerilor parlamentare anticipate. Până duminică seară, la o oră și jumătate de la închiderea secțiilor de votare, au fost recepționate de la observatorii pe termen scurt 538 de semnalări, dintre care 459 au fost calificate drept incidente de către echipa centrală a Misiunii de Observare Promo – Lex. Totuși, numărul incidentelor din ziua scrutinului a fost în scădere față de cel de la prezidențialele din noiembrie 2020.
„Pe parcursul zilei alegerilor, în secțiile observate, votarea în general a fost organizată eficient. În același timp, procesul de filmare a operațiunilor electorale a fost unul lipsit de continuitate pe alocuri, iar SIAS Alegeri a manifestat disfuncționalități sporadice. De asemenea, observatorii au raportat cazuri particulare de agitație electorală”, se menționează într-o notă informativă Promo – Lex, care mai precizează că suspiciunile privind oferirea recompenselor și transportarea organizată a alegătorilor au caracterizat în special procesul electoral desfășurat în contextul participării la vot a cetățenilor din regiunea transnistreană.
„Secretul votului a fost afectat de incidența sporită a numărului de cazuri de fotografiere a opțiunii de vot a alegătorilor. Procesul de observare a cunoscut situații izolate de intimidare a observatorilor Promo-LEX de către unii funcționari electorali. Numărarea voturilor a fost, în general, rapidă și calmă”, mai spun cei de la Promo – Lex.
Potrivit misiunii de observare, rezultatele numărării rapide a voturilor pentru alegerile parlamentare anticipate din 11 iulie 2021, realizată de către MO Promo-LEX în baza proceselor verbale colectate din 600 de secții de votare cuprinse în eșantion, confirmă rezultatele preliminare stabilite de CEC, încadrându-se în marja de eroare de +-1.6% a eșantionului.