După mai multe tentative eșuate de alocare a celor peste 22 de milioane de lei, solicitați de Comisia Electorală Centrală (CEC) pentru alegerile anticipate din 11 iulie, Cabinetul de miniștri a alocat banii în ședința de Guvern de astăzi, 14 iulie. Banii au fost alocați din fondul de rezervă a Executivului.

„Azi dimineață am primit răspunsul oficial de la CEC pentru suma de 22 de milioane de lei. Astfel suma nu se modifică” a precizat premierul interimar, Aureliu Ciocoi.

Devizul de cheltuieli aprobat de CEC pentru organizarea scrutinului a constituit peste 125 de milioane de lei. Pe 12 mai curent, CEC-ului i-au fost alocate doar 70 de milioane de lei.

Ulterior, la Guvern a parvenit o solicitare din partea Comisiei în care s-a menționat că este necesar de alocat suplimentar 22 de milioane 468 de mii de lei. Soldul nerepartizat al fondului de rezervă la situația din 23 iunie a constituit peste 42 de milioane de lei.

Amintim că cei peste 22 de milioane de lei urmau să fie alocați la ședința Cabinetului de Miniștri de pe 7 iulie, care nu a avut loc însă, din lipsă de cvorum. Atunci, președintele CEC, Dorin Cimil a dat asigurări că neaprobarea hotărârii nu amenință desfășurarea scrutinului, iar termenul limită pentru virarea banilor în contul CEC este sfârșitul lunii iulie.

Mai mulți miniștri, care din motive de boală au absentat la ședința Guvernului din 7 iulie, au fost prezenți cu o zi înainte la o altă ședință. Aceștia au aprobat agenda ședinței de la care au absentat.

Pe 11 iulie 2021, în Republica Moldova au avut loc alegeri anticipate în Parlamentul țării. Conform rezultatelor preliminare, trei formațiuni politice trec pragul electoral și intră în noul Parlament al Republicii Moldova: Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), Blocul electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BeCS) și Partidul “Șor” (PPȘ). PAS obține majoritate parlamentară cu 52,8% din voturi – cel mai mare scor înregistrat de un concurent electoral în istoria alegerilor parlamentare din Republica Moldova.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!