/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 764: Explozii la Harkov și Zaporojie. ISW: Rusia probabil va pierde războiul

/VIDEO/ În ce condiții poate fi demis din funcție procurorul general, Alexandr Stoianoglo

15 iulie 2021, ora 23:34

Schimbarea procurorului general este o premisă importantă pentru ca lucrurile să înceapă să se miște, iar Alexandr Stoianoglo ar putea fi demis prin decret prezidențial. Despre aceasta au discutat experții Roman Miaheș, Corneliu Ciurea, liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc, și liderul Mișcarea Profesioniștilor Speranța-Nadeja, Andrei Donică, în platoul TV8 la emisiunea „Politica Nataliei Morari”.

Analistul politic Roman Mihaeș precizează că procedura de demitere dar și de numire a procurorului general este făcută prin decret prezidențial, iar Maia Sandu poate iniția acest proces. Totuși, Mihaeș spune că procurorul poate contesta această decizie la Curtea Constituțională.

„Este un subiect sensibil. Subiectul Stoianoglo și funcția de procuror general o să devină una de foc în zilele care urmează și este clar de ce. Ca Stoianoglo să fie demis trebuie să existe un raport al Consiliului Superior Procurorilor (CSP), conform legii. Conform legii, procurorul general este numit de președintele R. Moldova și unica persoană care îl demite este Maia Sandu (n.r. președinta R. Moldova). Acum întrebarea este: poate Maia Sandu să-l demită mâine prin decret prezidențial sau nu. El poate fi demis numai la demersul Consiliului Superior al Procurorilor. Ca să-l demiți pe Stoianoglo, trebuie cineva să se adreseze la CSP, nu contează cine, dar să aibă o informație compromițătoare reală”, a precizat Mihaeș.

„Admit că PAS-ul ar putea să revizuiască legea cu privire la procuratură, deoarece procurorul general este numit de președintele R. Moldova, ar fi logic ca inițiativa unui raport de demitere să fie prescrisă expres în legea procuraturii. (…) Dacă mâine Maia Sandu emite un decret de demitere a procurorului general o să fie perfect legal. Procurorul va merge la Curtea Constituțională să ceară verificarea decretului. Asta e tot”, a mai precizat Roman Mihaeș.

De cealaltă parte, Expertul Corneliu Ciurea spune că de-a lungul anilor, schimbarea oamenilor în funcțiile cheie din stat a devenit o tradiție, iar procurorul general nu face excepție.

„Este o tradiție înrădăcinată ca schimbarea guvernării să ducă la schimbarea procurorului general. De dorit ca procurorul să-și dea singur demisia. Mai puțin contează care este procedura, dar putem fi aproape siguri că guvernarea va orchestra un atac asupra procurorului și el are puține șanse să supraviețuiască politic”, a declarat Corneliu Ciurea.

De aceeași părere este și liderul Mișcarea Profesioniștilor „Mișcarea-Nadeja”, Andrei Donică, care spune că „tot timpul, toate partidele politice, de 30 de ani au spus că vor procuror general independent”, iar Stoianoglo nu ar trebui să își dea demisia

Liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc consideră că cetățenii așteaptă schimbarea lucrurilor în țară, iar una din acele schimbări este scaunul lui Stoianoglo, iar pentru asta motive ar fi destule.

„Oamenii au votat și așteaptă schimbarea, iar unele din schimbări se numește procurorul general. Și pentru asta sunt o mie de motive, începând de la cele mai de rezonanță dosare care nu au ajuns cu finalitate și terminând cu bandiții care au ieșit din pușcărie, care i-a scos. Și noi acum facem chițâbușuri cu stat de drept”, a declarat Vasile Costiuc în platoul TV8.

Ediția emisiunii „Politica Nataliei Morari” din 15 iulie poate fi urmărită aici.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram