/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 793: Bombe de ultimă generație și spioni deghizați în mecanici. Tancurile Abrams, retrase de pe front

Principalele declarații ale Maiei Sandu la summitul de la Batumi. „Avem potențialul să contribuim la transformarea UE”

missing
19 iulie 2021, ora 20:10

Consolidarea cooperării trilaterale dintre Republica Moldova, Ucraina și Georgia în ce privește integrarea europeană a constituit unul dintre subiectele de bază discutate de către șefii de stat ai celor trei țări la conferința de la Batumi, Georgia, unde a participat și președintele Consiliului European, Charles Michel.

În cadrul acestei conferințe a fost semnată Declarați comună a Liderilor Partenerilor Asociați ai Uniunii Europene. Șefa statului a spus că declarația Summitului de la Batumi pune în evidență angajamentele celor trei state în acele domenii în care se dorește mai mult și reafirmă dorința comună de a adera la Uniunea Europeană în baza unei abordări bazate pe merit.

„Astăzi, împreună cu prietenii noștri georgieni și ucraineni, am împărtășit opiniile cu privire la următorii pași pe care țările noastre i-ar putea face pentru a consolida și mai mult Parteneriatul Estic. Am discutat despre modul în care ne putem îndrepta spre o integrare mai profundă cu UE, ca țări care doresc să construiască Europa la ele acasă, dar și să devină într-o bună zi parte a familiei europene”, a declarat Maia Sandu.

Maia Sandu a spus că propunerea Comisiei privind o agendă reînnoită de redresare, reziliență și reformă pentru toți partenerii săi estici, susținută de un plan economic generos de 2,3 miliarde de euro și de un potențial de mobilizare a unor investiții de până la 17 miliarde de euro, este o veste excelentă pentru țările noastre, care doresc să extindă și să aprofundeze relațiile cu Europa.

„Suntem pregătiți să explorăm aceste noi oportunități, în timp ce continuăm implementarea Acordurilor noastre de Asociere, care pun bazele consolidării asocierii noastre politice și a aprofundării, în continuare, a integrării economice cu Uniunea Europeană”, a declarat șefa statului.

Maia Sandu a reiterat că consolidarea instituțiilor democratice și a statului de drept, asigurarea responsabilității și independenței sistemului judiciar, consolidarea instituțiilor anticorupție și restabilirea încrederii cetățenilor în stat, sunt esențiale pentru a debloca potențialul acestor state, neexplorat cu UE, dar și cu restul lumii. „Aceste reforme sunt o necesitate care nu poate fi ocolită sau amânată. În acest sens, salutăm principiul “more-for-more” al UE și principiul condiționalității”, a menționat președinta.

Maia Sandu a mai declarat că: „împărtășind aceleași valori de respect pentru statul de drept, democrație și drepturile omului și fiind angajați să depunem eforturi pentru a ne consolida democrațiile, credem că avem potențialul să contribuim la transformarea UE într-o uniune mai puternică – o uniune care creează, o uniune care inovează și o uniune care îi susține pe toți”.

Declarați comună a Liderilor Partenerilor Asociați ai Uniunii Europene a fost semnată de către președinta Maia Sandu, șefa statului Georgiei, Salome Zourabichvili, și președintele ucrainean, Volodymyr Zeleskyy.

Semnarea a avut loc în cadrul celei de-a 17-ea ediții a Conferinței internaționale de la Batumi, Georgia, genericul căreia a fost „Trei state – o singură alegere: Georgia, Moldova și Ucraina în mișcare”. Scopul evenimentului este de a îmbunătăți cooperarea dintre cei trei parteneri asociați ai Uniunii Europene – Republica Moldova, Georgia și Ucraina.

 

 

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram