Curtea Constituțională (CCM) este în drept singură să decisă cu privire la recuzarea unui judecător. Asta se arată în scrisoarea primită de către președinta CCM de la președintele Comisiei de la Veneția, Gianni Buquicchio, referitoare la controlul inițiat anterior de Agenția Națională de Integritate (ANI) în privința Domnicăi Manole. 

„Asemenea decizii trebuie să fie clare și bine-motivate. Comisia de la Veneția stă la dispoziția dumneavoastră pentru asistență, în eventualitatea în care Curtea Constituțională și autoritățile din Republica Moldova doresc să îmbunătățească această legislație”, se mai arată în scrisoare.

În iunie curent, deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Sergiu Litvinenco a sesizat Înalta Curte pentru a cere explicații dacă ANI are dreptul sau nu să examineze activitatea unui magistrat al Curții Constituționale.

Asta după ce ANI a pornit o investigație pe nunele Domnicăi Manole, pe motiv că ar exista un conflict de interese în cazul acesteia. Anterior, și Domnica Manole a criticat decizia ANI, subliniind că ANI nu ar avea dreptul să verifice acest caz.

Pe 9 iulie curent, Curtea a decis că controlul inițiat de ANI în privința președintei Înaltei Curți, Domnica Manole, este neconstituțional. 

Ancheta în privința judecătoarei Domnica Manole a fost inițiată, după ce deputatul socialist Grigore Novac a sesizat ANI-ul și a spus că Manole, în calitate de judecător și președinte al CCM, a participat și a luat decizie într-un subiect care o viza pe ea personal.

Este vorba despre ședința din 27 aprilie curent, când Curtea a declarat neconstituțională hotărârea Parlamentului, prin care s-a anulat prin retragere decizia din 16 august 2019, în baza căreia Domnica Manole a fost numită judecătoare la CCM.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!