Reprezentanții partidelor extraparlamentare spun că vor urmări îndeaproape activitatea deputaților din noul Parlament, pe care promit să îl taxeze dur, dacă va fi cazul. Mai mult, se oferă chiar și să pună umărul la schimbare, în caz că li se va cere ajutorul. Declarațiile au fost făcute într-um reportaj special difuzat în această seară la „Întreabă Ghețu” de la TV8.

Liderul Partidului Democrația Acasă, Vasile Costiuc declară ferm că îi va critica de deputați și guvernanți, dacă aceștia nu își vor îndeplini promisiunile.

„O să îi întreb ca lider de partid: dar de ce băiatul ăsta nu stă la pușcărie? Eu am atâtea întrebări, că aceștia înebunesc”, a menționat Costiuc.

Alți lideri de partid au spus că își doresc cât mai curând să vadă promisiunile realizate ale celor ajunși în Legislativ, dar nu par să își pună prea multe speranțe.

„Lor (n.r. celor de la PAS) acum le pare că totul e la cheremul lor, pe când realitatea va începe sa dea de știre în mod dureros. Vreau să vă spun că o sa treacă încă o lună, încă două, și nu o să se schimbe nimic”, a spus Iurie Muntean de la Congresul Civic.

„Ne dorim foarte mult să nu comită greșeli pentru că speranțele și așteptările sunt enorme. R. Moldova a mers pe scenariul ucrainean, partidul lui Sandu a repetat această performanță, s-a mers pe mesajul anti corupție, se va face curățirea sistemului, dar asta nu se face prin înlocuirea celor de acum cu ai lor. Eu îmi doresc să aud un program de guvernare concret, au trecut 10 zile și nu am asistat decât la reglări de conturi”, a precizat Ana Guțu de la PUN.

Mihail Garbuz de la „Patrioții Moldovei” a fost cel mai dur și a spus că nu îi dă prea multe șanse de „existență” noului Parlament.

„Nu cred că mai mult de un an se va menține guvernarea Maiei Sandu, pentru că are o echipă foarte slab pregătită””, este de părere Garbuz.

Vitalie Marinuța de la Partidul Verde Ecologist crede că PAS ar trebui să reușească să producă rezultate la guvernarea, deoarece are sprijin de mai multe părți.

„PAS are toate pârghiile necesare. Și susținerea europeană, și cea a societății. Nu văd de ce nu ar putea să își ducă la capăt promisiunile”, a precizat Marinuța.

Fostul deputat democrat Nicolae Ciubuc este de părere că Partidul Democrat nu a intrat în Legislativ din cauza trecutului formațiunii politice.

„Indiscutabil, trecutul Partidului Democrat, toate învinuirile aduse, au rămas, iar noi, cei rămași în echipă, am suportat aceste consecințe. Or, persoanele care au adus toate aceste probleme au plecat din partid, dar au continuat să arunce săgeți. Eu cred că noi am muncit și am făcut o campanie deschisă și corectă”, a spus Ciubuc.

Și cei de la Alianța pentru Unirea Românilor spun că au desfășurat o campanie corectă, de care sunt mulțumiți.

„Noi am luptat nu pentru mandate, ci pentru o idee. Există un val politic foarte mare, creat de Maia Sandu și de PAS, iar oamenii au decis să urmeze”, este de părere liderul AUR, Vlad Bilețchi.

Amintim că în urma alegerilor parlamentare anticipate din 11 iulie, în Parlament au acces trei formațiuni politice. PAS a obținut cele mai multe mandate de deputat – 63 la număr. Blocul Electoral al Comuniștilor și Socisaliștilor are 32 de deputați, iar Partidul Politic „Șor” – 6 mandate de deputat.

 

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!