/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 784: Atac sângeros la Cernihov și incendiu puternic în Crimeea. Zelenski convoacă Consiliul Ucraina-NATO

14 din 101 deputați au până la 35 de ani. Vârsta medie a aleșilor poporului din noul Parlament

missing
28 iulie 2021, ora 14:47

Vârsta medie a deputaților noi aleși este de 47 de ani, iar 14 din cei 101 legislatori sunt tineri, cu vârsta de până la 35 de ani. Despre aceasta au anunțat reprezentanții Parlamentului într-un comunicat de presă. 

Cel mai tânăr deputat este Eugeniu Sinchevici, care a împlinit 22 de ani. Eugeniu Sinchevici studiază la Facultatea de Științe Politice din Paris și este la primul mandat de deputat. Este al doilea cel mai tânăr deputat din istoria Parlamentului Republicii Moldova, după deputatul comunist Mihail Poleanschi, care în 2001 a devenit parlamentar la vârsta de 21 de ani.

Printre cei mai tineri deputați din noua legislatură sunt, de asemenea, Marcela Nistor, de 27 de ani, și Adrian Băluțel, de 28 de ani. Toți trei au fost aleși pe lista Partidului Acțiune și Solidaritate.

Cel mai tânăr deputat al Blocului Comuniștilor și Socialiștilor este Diana Caraman, născută în anul 1990, economist de profesie.

Printre deputații Partidului ”Șor” cel mai tânăr este liderul acestuia, Ilan Șor, născut în 1987.

Decanul de vârstă al deputaților din Parlamentul de legislatura a XI-a este Eduard Smirnov (Blocul Comuniștilor și Socialiștilor), care, în acest an, va împlini 82 de ani.

Printre cei mai în vârstă deputați se mai numără și Vladimir Voronin, care, anul curent, a împlinit 80 de ani, și parlamentarul Oazu Nantoi, cu vârsta de 73 de ani.

Pentru comparație, vârsta medie a deputaților legislaturii curente (a IX-a) a Parlamentului European, la momentul constituirii în 2019, constituia 49,5 ani. Cel mai tânăr eurodeputat este Kira Marie Peter-Hansen din Danemarca, născută în 1998, iar cel mai în vârstă – Silvio Berlusconi din Italia, născut în 1936.

După alegerile parlamentare anticipate, care au avut loc în data de 11 iulie, în Legislativ au intrat trei formațiuni politice. Este vorba despre Partidul Acțiune și Solidaritate (PAS), care a obținut 63 de mandate de deputat, Blocul Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor (BECS) cu 32 de mandate și Partidul Politic „Șor” cu 6 mandate de deputat.

Noul Parlament s-a întrunit luni, 26 iulie. Ședința s-a încheiat, însă, după discursul din plen al președintei țării, Maia Sandu. PAS a cerut ca următoarea ședință să aibă loc joi, 29 iulie.

Liderul PAS, Igor Grosu a explicat ulterior că ședința a fost amânată pentru ca până joi să fie purtate discuții cu deputații Blocului Electoral al Comuniștilor și Socialiștilor și Partidului Politic „Șor”, privind repartizarea funcțiilor de conducere în Legislativ și a comisiilor parlamentare permanente.

Joi, 29 iulie, urmează să aibă loc ședința Parlamentului la care se vor constitui fracțiunile și se vor alege organele de conducere.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram