/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 805: Atac cibernetic în Moldova, paradox istoric, decizie UE și arme chimice! Zelenski: Putin e un nazist

/VIDEO/ Domnica Manole explică de ce transmiterea Stadionului Republican în proprietatea Ambasadei SUA este constituțională

missing
29 iulie 2021, ora 12:48

Președinta Curții Constituționale (CCM), Domnica Manole, a explicat în cadrul unui briefing de presă de ce a fost declarată neconstituțională hotărârea Parlamentului prin care a fost abrogată legea din 3 decembrie 2020 cu privire la transmiterea Stadionului Republican în proprietatea Guvernului SUA, pentru constituirea unui nou complex al Ambasadei. 

Domnica Manole a precizat că Curtea a observat că de la prezentarea proiectului legii contestate până la votarea ei în două lecturi au trecut aproximativ trei minute. Magistrații au reținut că într-o perioadă atât de scurtă, deputații din opoziția parlamentară nu au avut posibilitatea să supună dezbaterii legea contestată prin formularea întrebărilor și luărilor de cuvânt.

Curtea a reiterat că votarea legii contestate într-un regim accelerat, fără a-i asigura opoziției parlamentare posibilitatea de pune întrebări sau a lua cuvântul asupra subiectului supus examinării, depășește marja discreționară a Parlamentului în domeniul organizării procedurii parlamentare.

„Termenul oferit de Parlament pentru formularea propunerilor și a amendamentelor la proiectul legii contestate în prima lectură și în a doua lectură este insuficient.

La adoptarea legii contestate Parlamentul nu a asigurat echilibrul corect între principiul dezbaterii parlamentare a proiectelor de legi, dreptul deputaților de a formula propuneri și amendamente la proiectele de legi și pe de altă parte principiul autonomiei parlamentare”, a precizat președinta CCM.

Astfel, Curtea a reținut că legea contestată contravine unor articole din Constituție și trebuie declarată neconstituțională.

Amintim că sesizările au fost depuse de către ex-deputații Platformei DA Dinu Plîngău și Maria Ciobanu, ex-deputații Partidului Democrat Pavel Filip, Monica Babuc, Nicolae Ciubuc, Ghenadie Buza, Radu Rebeja, Ludmila Guzun și Dumitru Diacov și deputatul Partidului Acțiune și Solidaritate Dumitru Alaiba.

Precizăm că marți, 20 iulie, Curtea Constituțională a declarat inadmisibilă sesizarea deputaților socialiști Grigore Novac, Vasile Bolea și Alexandr Suhodolski, care au contestat legalitatea transmiterii cu titlu oneros a terenului Stadionului Republican în posesia Ambasadei SUA. Astfel, potrivit decizie, fostul Stadion Republican rămâne în proprietatea Ambasadei Statelor Unite ale Americii la Chișinău.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram