/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 792: Paradoxul invaziei, condiția NATO și demisie la Kiev! Rusia amenință că va ataca Polonia

Procuratura, obligată de Curtea de Apel să pornească urmărirea penală, după ce PSRM - Șor au votat pentru demiterea lui Manole și numirea lui Lupașcu la CC

missing
04 august 2021, ora 17:20

Curtea de Apel Chișinău a obligat Procuratura Generală să pornească urmărirea penală, după ce PSRM – Șor au votat în luna aprilie pentru demiterea Domnicăi Manole și numirea lui Boris Lupașcu la Curtea Constituțională. Adresarea către Procuratură a fost semnată de către Sergiu Litvinenco, atunci deputat PAS, și Virgiliu Pîslariuc, și el deputat în Parlament pe lista PAS. 

Cei doi deputați au cerut PG examinarea pretinselor fapte de uzurpare a puterii de stat și tragerea la răspundere penală a persoanelor vinovate.

„Vă aduceți aminte de atacul frontal asupra Curții Constituționale din aprilie 2021 prin care PSRM-ȘOR au încercat numirea lui Boris Lupașco la Curte? Procuratura Generală a preferat să ignore, după cum deja și ne-am obișnuit, aceste fapte grave și a refuzat examinarea lor după ce a fost sesizată. Iată că astăzi, 4 august, Curtea de Apel Chișinău a dispus ca acuzațiile de uzurpare de către ex-procurorul Lupașcu Boris a calității de judecător al Curții Constituționale, în complicitate cu alte persoane, să fie reanalizate de către Procuratura Generală.

Altfel spus, procurorii sunt obligați să investigheze faptele și nu să le arunce la coșul de gunoi așa cum au făcut-o anterior. Asemenea “refuzuri” comode de a investiga situații periculoase cu care se confruntă statul nu pot fi tolerate și reprezintă precedente grave care slăbesc și mai mult sistemul de drept. Se pare că întâlnirea “la ceai” a lui Lupașcu și adjunctul Procurorului General Ruslan Popov nu a ținut în instanță și nu are substanță decât pentru o „reacție a procuraturii”…, a scris pe Facebook candidatul la funcția de ministru al Justiției, Sergiu Litvinenco.

Actuala președintă a Curții Constituționale, Domnica Manole a fost demisă din funcția de judecătoare constituțională, prin votul deputaților din Parlament. În aceeași zi, deputații PSRM și Șor au candidatura lui Boris Lupașcu la funcția de magistrat al CC.  Desemnarea lui Lupașcu în această funcție a provocat un val de nemulțumiri, inclusiv din partea partenerilor de dezvoltare, care au spus că aceasta nu are substrat juridic. Numirea lui Boris Lupașcu, la fel ca și hotărârea privind anularea prin retragere parțială a Hotărârii Parlamentului nr. 121 din 16 august 2019 privind numirea Domnicăi Manole la Curtea Constituțională, au fost contestate de deputatul PAS, Sergiu Litvinenco la Înalta Curte, care le-a anulat. Decizia de suspendare a celor două hotărâri a fost luată vineri seară de un singur magistrat al CC – Liuba Șova.

Ulterior, Boris Lupașcu a anunțat că renunță la mandat, iar tentativa din 23 aprilie a Parlamentului Republicii Moldova de a retrage mandatul Domnicăi Manole de judecător al Curții Constituționale a fost declarată neconstituțională de CC.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram