Curtea Supremă de Justiție (CSJ) a respins o nouă cerere de strămutare de la Curtea de Apel Cahul a dosarului în care liderul Partidului Politic „Șor”, deputatul Ilan Șor, este învinuit de escrocherie și spălare de bani. Se întâmplă pentru a zecea oară în ultimele luni, când avocații lui Șor au tot solicitat ca dosarul să fie examinat de o altă instanță, egală în grad. Încheierea CSJ a fost pronunțată în data de 5 august și este irevocabilă.
În susținerea solicitării sale, avocatul Aureliu Colenco a invocat o serie de motive. Apărătorul lui Ilan Șor a făcut trimitere inclusiv la niște declarații ale procurorului general Alexandru Stoianoglo, care ar fi sugerat într-o emisiune televizată că „desfășurarea normală a procesului și soluționarea obiectivă, completă și rapidă a cauzei penale nu poate fi asigurată de către Curtea de Apel Cahul”.
Magistrații CSJ au constatat că circumstanțele de mai sus, invocate de avocat, nu sunt relevante și nu pot servi temei pentru strămutarea cauzei.
Potrivit judecătorilor, „motivele expuse în susţinerea cererii de strămutare, privind pretinsa imparțialitate a tuturor judecătorilor Curții de Apel Cahul, mai cu seamă celor care judecă cauza în privința lui Sor Ilan, sunt declarative și fără motive incontestabile”. CSJ mai subliniază că nu au fost aduse probe suficiente privind presupuse presiuni asupra judecătorilor Curții de Apel Cahul.
În prezent, Ilan Șor este anunțat în căutare internațională, după ce a fugit din Republica Moldova în iunie 2019, când democrații au pierdut guvernarea.
Dosarul lui Ilan Șor se află pe rol la Curtea de Apel Cahul din septembrie 2018, iar de atunci au fost amânate zeci de ședințe de judecată. În 2017, ex-primarul de Orhei, a fost condamnat la 7 ani și șase luni de închisoare în penitenciar de tip semi-închis, fiind învinuit că ar fi obținut 5 miliarde și jumătate de dolari de la Banca de Economii, pe care le-ar fi spălat ulterior, prin firme off-shor.
De atunci, acesta a făcut nenumărate declarații și s-a dat cu părerea în legătură cu probleme de ordin social și politic, însă toate acestea – în format virtual. În luna martie, dosarul lui Ilan Șor i-a fost repartizat lui Tudor Berdilă, tot el și raportor în completul de judecători care examinează cauza penală, după ce a fost aprobată demisia judecătoarei Nina Veleva.