Pe lângă salariile deputaților, din bugetul de stat se scurg bani și pentru leafa consilierilor pe care și-i angajează parlamentarii. Este vorba de aproximativ 12 mii de lei lunar. Anual, asta ar însemna circa 14,5 milioane de lei. Întrebați de ce au nevoie de serviciile unui consilier, majoritatea aleșilor poporului ne-au spus că volumul de lucru este prea mare, iar ajutorul asistentului este binevenit în special la elaborarea actelor legislative.
Această sumă de bani este la latitudinea deputatului, spune Radu Marian. Adică fiecare parlamentar decide cum și-o gestionează.
Iar deputatul blocului comuniștilor și socialiștilor, Grigore Novac spune că aleșii poporului nu pot fi specialiști în toate domeniile, astfel că din această cauză ar avea nevoie de consilieri care să îi ajute.
Pe lângă consilierul pe care-l achita din bugetul statului, Ulanov afirmă că a mai avut încă 2 consultanți pe care îi plătește din buzunarul propriu.
Este de precizat că pe lângă salariu și indemnizația pentru serviciile de consiliere, fiecare deputat beneficiază și de o mașină de serviciu. Cei care aleg să se deplaseze cu automobilul personal, primesc, în schimb, o indemnizație lunară de 6500 de lei pentru combustibil. Și asta nu e tot. Aleșii poporului care nu au viză de reședință în Chișinău pot locui pe perioada mandatului în unul din apartamentele Casei Hotel a Parlamentului, aflată chiar la câțiva metri de Legislativ. Dacă însă nu vor să stea aici și optează pentru un alt apartament, deputații primesc o indemnizației lunară pentru chirie, fiind vorba de aproximativ 5000 de lei. Sumele diferă în funcție de cât de mare este familia parlamentarului.