/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 794: Alertă în toată țara și risc de baie de sânge! WP: Moldova va fi următoarea țintă, dacă Ucraina cade

/VIDEO/ După explozia de cazuri de COVID, unii experți consideră că autoritățile ar trebui să ia în calcul varianta instituirii unui lockdown

missing
16 septembrie 2021, ora 07:45

După explozia de ieri a cazurilor noi de COVID – 19, unii experți susțin că autoritățile trebuie să adopte măsuri mai restrictive. Chiar și un posibil lockdown ar putea fi adus în discuții. În Capitală, deși este cod roșu de alertă, unii oameni nu se grăbesc să respecte restricțiile. În troleibuze, dar și în Piața Centrală, am găsit călători fără măști de protecție. Situația devină dramatică și la Centrul COVID de la Moldexpo, unde bolnavii sunt aduși fără pauze.

Transportul public este locul unde te poți infecta cel mai ușor, în special în orele de vârf, când aglomerația este mare, iar oamenii stau lipiți unul de altul. Oamenii ar trebuie să poarte masca de protecție, iar troleibuzul să nu fie încărcat până la refuz. Ca să prevină acest lucru, autoritățile au dispus anterior ca în stațiile de așteptare să fie prezenți carabinierii. Astăzi, la intersecția străzii Ismail și bulevardul Ștefan cel Mare, în jurul orei 10 dimineața, când filmam acest reportaj, nu am găsit niciun om al legii care să vegheze respectarea legii.

„- Unde vă este masca?
– Eu sunt vaccinat.
– E de dorit să o purtăm, dar eu am mers o singură stație.”

„- De ce nu a-ți purtat masca în transport?
– Nu răspund.”

În troleibuzele în care am urcat, am zărit persoane care nu purtau masca de protecție. Alții, chiar dacă o aveau la ei, o purtau greșit: sub barbă sau sub nas. Majoritatea însă o puneau corect atunci când vedeau echipa de filmare.

„- De ce nu purtați masca corect?
– O port.”

„Nu vreau să vorbesc. Plecați.”

O taxatoare ne-a spus că nu mai face observație celor care ignoră regula și asta pentru că se pomenește, deseori, cu amenințări și injurii. Și pe oamenii legii îi vede rar prin troleibuz.

„Îi faci observație și el îți spune că te așteaptă la poarta parcului și bună ziua.
– Des se întâmplă?
– Des. Mi-au zis așa și bărbați, dar și doamne. Ne amenință și spun că se vor răsplăti cu mine. Eu nu pot să fac observație la nimeni.”

Totuși, sunt și din cei care respectă cu strictețe măsurile. Această femeie ne-a spus că, deși este vaccinată, nu a renunțat la purtarea măștii fiindcă așa se simte mai protejată de coronavirus.

„Nu degeaba se recomandă, înseamnă că trebuie să respectăm. Eu fac observații. Se așează omul fără mască, atunci îl spun că este obligatorie purtarea măștii de protecție. O scot nu știu de unde și o pun.”

Și la Piața Centrală, oamenii se îmbulzeau pentru a face cumpărături. La intrare erau atenționați să pună masca și să păstreze distanța, dar după ce treceau de pază, uitau de regulă.

„Trebuie să fie regulă. Ai arătat certificatul de vaccinare și ai trecut fără mască.”

„Nimeni nu întreprinde nimic. Eu am stat doi ani acasă, pentru ce? Cu siguranță nu pentru ca cineva să îmi strănute în față.”

„Între timp la Centrul Municipal de vaccinare nu mai sunt rândurile de altădată. Responsabilii de aici ne-au spus că până la prânz, aproximativ 80 de persoane au venit să se imunizeze cu prima sau a doua doză de vaccin anti-Covid. Potrivit lor, de obicei, numărul persoanelor care vin aici ajunge la 150 pe zi.”

„- Eu cred că astfel vom trece mai ușor peste pandemie și vom avea mai puține cazuri grave.
– A-ți trecut ușor, nu este rând?
– Da. Nu înțeleg de ce se duce lumea la autobuz, dacă aici e foarte liber.”

Între timp, unii experți spun că numărul de cazuri noi va fi și mai mare, iar autoritățile ar trebui să adopte noi măsuri restrictive urgente. Experta în sănătate publică, Ala Tocarciuc, susține că autoritățile ar trebui să ia în calcul și un posibil lockdown.

„Constient. Închidem tot pentru 10 zile ca să rupem lanțurile de transmitere. Salvăm oamenii și nu supraîncărcăm sistemul medical. În valurile precedente până la 30 de procente din pacienți ajungeau în spitale. Acum ajung doar 10 procente. Ceea ce înseamnă că noi avem unnumăr destul de mare de oameni care fac forme mai ușoare.”

La începutul lunii septembrie, Comisia Extraordinară de Sănătate Publică a municipiului Chișinău a instituit stare de alertă de „cod roșu” în capitală. Nerespectarea măsurilor de prevenire și combatere a pandemiei, precum și a măsurilor de protecție a sănătății publice, se pedepsește cu o amendă de până la 5 mii de lei pentru persoanele fizice și până la 35 mii de lei pentru persoanele juridice.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegram

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md se face doar cu citarea sursei și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.

FacebookInstagramYouTubetwittertelegramtelegram