Breaking news/LIVE TEXT/ Război în Ucraina, ziua 1003: Atac mortal, general rănit și risc atomic! Putin amenință 2 țări, iar Zelenski cere ripostă globală

„Cutia Neagră Plus”, informații din spatele atacului asupra TV8. Cine sunt cei care au lansat în spațiul public informații denigratoare la adresa noastră

missing
20 septembrie 2021, ora 15:17

De mai bine de o săptămână postul de televiziune TV8 și fețele sale au devenit ținta unor atacuri neîntrerupte din partea unor persoane dubioase, portaluri de știri anonime și armate de trolli. Aceștia au lansat în spațiul public mai multe informații mincinoase și denigratoare la adresa noastră și a altor colegi din presă. Pentru a ne apăra imaginea, i-am atacat în judecată pe autorii denigrărilor și am scris plângeri la poliție.

Timp de o săptămână, echipa Cutia Neagră a adunat informații despre cum este instrumentat acest atac coordonat asupra tv8 și cine sunt cei implicați. Am descoperit ca și actori în prima linie în această schemă – un fost deputat român, condamnat penal la București, și care se ascunde la Chișinău de pușcărie, Cristian Rizea, un tânăr politician moldovean – președintele AUR în Moldova, Vlad Bilețchi, mai multe canale de telegram și portaluri anonime care par a fi conectate la fostul consilier pe comunicare al lui Vlad Plahotniuc, care ar fi slujit ulterior și socialiștilor. Vă spunem săptămâna aceasta și săptămâna viitoare mai multe despre aceste personaje și ce legături există între ele și Veaceslav Platon.

Cristian Rizea este un fost politician din România cu o activitate dubioasă, mediatizată pe larg în utimii ani în presa de peste Prut. A fost deputat din partea Partidului Social Democrat timp de opt ani, în perioada 2008-2016, iar anterior a condus între anii 2002-2006 Agenţia Naţională pentru Sprijinirea Iniţiativelor Tinerilor. A reușit să urce sus și în interiorul partidului. Funcția cea mai importantă pe care a avut-o în PSD a fost cea de secretar executive, în perioada 2010-2013, urmată de cea de președinte al sectorului 5, unde ar fi vrut să candideze la funcția de primar în 2016, dar finalmente, partidul i-a retras încrederea.

Problemele lui Rizea cu Justiția au început în 2011. Politicianul a fost anchetat de DNA, fiind suspectat de delapidarea fondurilor europene. Asta după ce Comisia Europeană a cerut restituirea unui milion de euro, cheltuiți ilegal de agenția pe care a condus-o Rizea.

Fostul deputat PSD a avut și probleme de integritate. A fost vizat într-o investigație ANI, care a identificat circa 300 de mii de euro pe care Rizea nu-i putea justifica prin declarațiile sale de avere. Iar Oficiul pentru Combaterea Spălării Banilor i-a verificat conturile bancare după ce Rizea a realizat câteva tranzacţii suspecte, de aproape un milion de euro.

Doar din salariul de bugetar Cristian Rizea ducea o viață de lux în România. Petrecea vacanțe în Monaco sau pe Coasta de Azur și se plimba cu mașini luxoase. După ce și-a cumpărat un bolid ce costa peste 200 de mii de euro, era numit „Cristi Ferrari”, mașina fiind trecută în acte pe numele șoferului său.În martie 2016, Cristian Rizea a fost trimis în judecată pentru mai multe ilegalități comise.

Abia în martie 2019, a fost condamnat definitiv de Înalta Curte de Casaţie şi Justiţie la 4 ani şi 8 luni de închisoare, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor martorilor. Rizea a fost acuzat că a pretins 300 de mii de euro de la un om de afaceri pentru a-l ajuta să-și rezolve niște interese imobiliare, intervenind pe lângă două instituții publice. Pentru a ascunde adevărata provenienţă a banilor, au fost întocmite câteva contracte de împrumut fictive. După declanşarea anchetei, Rizea i-a abordat pe doi dintre martori şi le-a cerut să nu spună adevărul procurorilor, iar în schimb le-a promis că le va oferi gratis un spațiu comercial în zona Cotroceni, dacă  va ajunge primar al Sectorului 5 al Bucureștiului.

La rândul său, Rizea susține că nu este vinovat și că dosarul a fost instrumentat politic.

Mariana Rață: Dvs sunteți condamnat definitiv. Ce fel de luptă cu mafioții?
Rizea: După cum știți, datorită acestei nedreptăți care mi s-a întâmplat în România am decis să scriu o carte. Am fost închis abuziv
Rață: Când ați frost ultima dată în România?
Rizea: În România am fost în 2018
Rață: Și de ce nu vă mai duceți, dacă nu vă temeți?
Rizea: Pentru că dosarul meu e aici

În timp ce era căutat de Poliția română pentru a fi trimis la închisoare, Cristian Rizea se ascundea de mai bine de 4 ani la Chișinău, ducând o viață liniștită. Potrivit unei anchete realizate de publicația „Gândul”, Rizea locuia în centrul capitalei, într-un complex de lux, conducea și aici un bolid, își ducea copilul la o școală privată, iar adesea își petrecea timpul în restaurante de lux.

Mai târziu s-a aflat că a reușit să obțină cetățenia R. Moldova. Chiar avea și o nouă identitate, după ce și-a luat numele bunicii, fiind deja Mihai Cristian. Nu mai putea fi extrădat în România, deoarece R. Moldova nu are un acord în acest sens cu statul vecin.

Lovitura însă a venit pentru el pe 3 noiembrie 2020, când președintele Igor Dodon a anunțat că i-a retras cetățenia, pentru că ar fi fost obținută cu abateri de la lege. În aceeași zi, Rizea a fost arestat.

S-a aflat în penitenciar jumătate de an, fiind eliberat în mai 2021, pentru că expirase termenul limită în care o persoană poate fi reținută în vederea extrădării.

Ieșit din penitenciarul 13, Rizea a făcut mai multe dezvăluiri despre Vladimir Plahotniuc. A recunoscut că au fost prieteni și acesta l-a ajutat să se afle în siguranță la Chișinău în timp ce era judecat în România.

Mi-a zis codificat: vei sta liniștit la pescuit, adică nu te deranjează nimeni. Mi-a dat aceste asigurări. Eu eram totuși puțin supărat. I-am spus oful meu. Știam că am venit la un vechi prieten.

Mi-aduc aminte că în 201,1 când l-am cunoscut, l-am întrebat cum a hotărât să intre în politică. Zice că s-a săturat să dea bani la toț și să nu facă nimic. Eu îi țin pe toți, și opoziție, și putere, în plătesc pe toți.

Eu voi veni cu documente care vor atesta spălări de bani din furtul miliardului între firmele lui Plahotniuc si Victor Ponta și Sebastian Ghiță, pentru că Vlad Plahotniuc a fost unul din sponsorii pricnipali ai campaniei prezidentiale din 2014 când Ponta a candidat la Președintia Romaniei”, a declarant acesta.

Pe lângă sentința de condamnare din România la 4 ani şi 8 luni de închisoare, pentru trafic de influenţă, spălare de bani şi influenţarea declaraţiilor martorilor, Rizea riscă pușcărie și în R. Moldova. Astăzi, pe rolul Judecătoriei Chișinău se află un dosar penal inițiat de Pocuratura pentru Combaterea Criminalității Organizate și Cauze Speciale (PCCOCS) în care Rizea este acuzat de fals în declarați, pentru că a introdus date eronate în formularul completat la obținerea cetățeniei R. Moldova și a ascuns că este inculpat de autoritățile române pentru trafic de influență și spălare de bani.

Dosarul a ajuns în judecată încă în primăvara acestui an, dar până acum pe cauză nu a avut loc nicio ședință de judecată. 3 din cele 4 ședințe stabilite au fost amânate din cauza lipsei lui Rizea sau a avocatei acestuia. Următoarea ședință este planificată pentru 22 septembrie. Judecător pe caz este Aureliu Postică.

Bate pasul pe loc și dosarul de extrădare a lui Cristian Rizea. În acest caz, ședințele de judecată au fost amânate de 7 ori, ultima dată – vineri. Toate amânările au avut loc la solicitarea avocatului lui Rizea. Următoarea ședință a fost programată abia pentru sfârșitul lunii octombrie.

Judecătoare în acest dosar este magistrata Cristina Cheptea. Anterior, portalul anticoruptie.md a scris despre judecătoare că s-ar fi aflat într-un conflict cu procurorii anticorupție după ce în 2019 a respins un demers al acestora de plasare în arest a fostului judecător de la Curtea Supremă de Justiție, Oleg Sternioală, cercetat penal pentru îmbogățire ilicită.

Pe 8 octombrie urmează să aibă loc o nouă ședință de judecată și în dosarul în care Cristian Rizea contestă decretul lui Igor Dodon prin care i-a fost retrasă cetățenia R. Moldova. Anume din cauza acestui dosar, trenează alte acțiuni ale autorităților în cazul lui Rizea, a explicat ministrul Justiției în cadrul emisiunii „Cutia Neagră”.

În justiția din Republica Moldova sunt 2 spețe, 2 dosare inițiate de Ministerul Justiției. Unul este pe recunoașterea sentinței de condamnare din România și al doilea dosar este pe extrădare. Deci ambele dosare nu se examinează, dat fiind faptul că pe rolul altei instanțe există cererea acestui personaj cu privire la contestarea decretului fostului președinte Dodon de retragere a cetățeniei”, a declarat ministrul Justiției, Sergiu Litvinenco.

Dincolo de dosarul penal în care a fost deja condamnat definitiv în România și dat în căutare internațională, și dosarele penale în care este judecat în Republica Moldova, istoria lui Cristian Rizea mai ridică o întrebare importantă. Pe ce bani trăiește controversatul politician?

În cererea de chemare în judecată adresată jurnalistei Mariana Rață, Cristian Rizea indică o adresă de domiciliu într-o casă particulară luxoasă din cel mai prestigios sector al Capitalei, în preajma parcului Valea Morilor. Locuința aparține în acte unui bărbat care desfășoară activități de dare în chirie a imobilelor. Potrivit anunțurilor de pe paginile companiilor imobiliare, chiria unei locuințe în acest sector costă de la 1500 de euro pe lună. Vecinii ne-au confirmat că Rizea locuiește în această casă de câteva luni.

Potrivit Registrului de comerț, Rizea este cofondator și administrator al unei companii în R. Moldova, specializată în producerea și difuzarea programelor de televiziune – REALITATEA-PHG, fondată la sfârșitul anului trecut. Cofondator al companiei este un alt om de afaceri din România, condamnat penal dincolo de Prut la 3 ani și șase luni de pușcărie într-un dosar cunoscut în presa română drept dosarul „Poşta Română”. Iulian Ditcov a scăpat de pușcărie, fiind eliberat condiționat.

În momentul condamnării sale în România, avocatul lui Cristian Rizea declara jurnaliștilor că nu știe unde se află clientul său și că el a rămas fără bani.

„Se plimbă din loc în loc în ţară şi străinătate pentru că nu mai are bani şi nici domiciliu stabil, a declarat avocatul în 2019.

Întrebat de jurnaliștii tv8 din ce bani trăiește la Chișinău, Cristian Rizea a spus că veniturile sale provin din afaceri cu criptovalută, fără a oferi detalii.

Rizea: Din investițiile care le am în criptomonedă și pe bursă în străinătate
Reporter: Și câți bani faceți?
Rizea: Destui ca să trăiesc la nivelul acesta

Într-o investigație publicată anterior de ziarul Gândul de la București, autorul materialului scrie că prin așa-zisele dezvăluiri pe care le face controversatul politician prin proiectul său „Spovedania lui Rizea” se poate deduce că acesta ar fi folosit de Serviciile de Informații ale Federației Ruse pentru a demara o serie de atacuri la adresa României printr-o campanie de denigrare a clasei politice din România și de calomniere la adresa anumitor persoane.

În campania electorală pentru alegerile parlamentare anticipate din iulie 2021, Cristian Rizea a confirmat partial existența unor relații aproapiate ale Partidului NOI pe care l-a reprezentat cu unele cercuri de la Moscova.

Noul partener de dialog, da, pentru Federația Rusă este, de curând și sper să fie și pe viitor, din ce știu eu, și s-a dat pe site-uri în România deja a apărut aceasta informație, acum 4 zile, este dl Vladimir Dachi. Un fost ofițer de carieră, un om de afaceri de succes, care a trăit 35 de ani în Federația Rusă, până acum când a dorit să revină în Republica Moldova să ofere ceva acestei țări care l-a format ca om. Dodon i-a păcălit. Le-a dat țeapă rușilor. Din acest motiv. Putin nu-l mai agrează pe Dodon ca partener de dialog.”

În comunicare cu reporterul tv8, Rizea a negat însă că ar avea vreo legătură cu serviciile rusești.

„E o prostie. Alții spuneau că e vorba de America. Dacă vă uitați în CV-ul meu. + Pe CV spune clar bursa pe care am primit-o de la Guvernul American, Școala pe care am făcut-o în Austria, da aia e o școală finanțată de serviciile secrete din SUA”, a punctat Rizea.

De asemenea, acesta neagă faptul că s-ar cunoaște cu Veaceslav Platon și că ar avea vreo colaborare cu el.

„Nu l-am văzut în viața mea”, a conchis.

Abonează-te la știri pe e-mail

TV8.md este site-ul de știri din Republica Moldova cu noutăți sociale, politice și economice de ultima oră, meteo astăzi, emisiuni, interviuri și investigații.
TiktokFacebookInstagramYoutubeTelegramTiktok

© 2024 TV8.md. Preluarea materialelor publicate pe tv8.md este permisă doar cu citarea sursei în primul alineat și prin intermediul unui link activ către pagina articolului.