Curtea Constituțională a Moldovei (CCM) a suspendat decretul emis de către președinta Maia Sandu, prin care Dumitru Pulbere a fost exclus din Consiliul Superior al Procurorilor (CSP), după sesizarea depusă de către procurorul general, Alexandru Stoianoglo.
„Astăzi, 24 septembrie 2021, CCM a pronunțat decizia nr. 144 prin care a dispus suspendarea acțiunii articolului 76 alin. (1) lit. i1) din Legea nr. 3 din 25 februarie 2016 cu privire la Procuratură și a Decretului Președintelui Republicii Moldova nr. 147-IX din 6 septembrie 2021 privind încetarea de drept a mandatului de membru al CSP al domnului Dumitru Pulbere, până la soluționarea cauzei”, se arată într-un comunicat al CCM.
Procurorul general, Alexandr Stoianoglo, a sesizat CCM pe 21 septembrie. Prin sesizarea depusă, procurorul a mai solicitat Înaltei Curți să exercite controlul constituționalității sintagmei ”precum și vârsta de cel mult 65 de ani” din Legea cu privire la Procuratură, introdusă în text prin modificările operate de Parlament pe 24 august 2021.
În plus, a solicitat Curții Constituționale să se pronunțe și sub aspectul constituționalității procedurii de legiferare a Legii nr.102 din 24 august 2021 prin care a fost modificată și completată Legea cu privire la Procuratură, în partea antereferită.
Procuratura Generală consideră imperios necesară suspendarea acțiunii prevederilor contestate în scopul conservării ordinii constituționale, a independenței CSP, a inamovibilității și stabilității mandatului membrilor acestui organ de autoadministrare, ca autoritate cu rol fundamental în exercitarea puterii în stat prin prisma pond
În documentul semnat de președinta țării se face trimitere la modificările la legea cu privire la Procuratură, care prevede încetarea de drept a mandatului de membru al CSP atingerea vârstei de 65 de ani.
Dumitru Pulbere a fost președinte al Curții Constituționale între anii 2007 – 2011, și era membru al CSP din 2018.
În primăvara acestui an, Dumitru Pulbere a intrat în vizorul ANI, după ce în ultimii doi ani, nu și-a depus declarația de avere.
Pulbere a declarat atunci ăentru tv8.md că a depus, în ultimii doi ani, declarațiile privind venitul său la Serviciul Fiscal de Stat în calitate de persoană fizică. „La Autoritatea Națională de Integritate nu le-am depus pentru că sunt din partea societății civile la CSP, nu sunt din oficiu”, a motivat Pulbere.
Ultima declarație de avere depusă de Dumitru Publere datează din 11 martie 2019 și este pentru 2018. În acel an, Dumitru Pulbere a avut venituri din salariul de la Consiliul Superior al Procurorilor de peste 121 mii de lei și pensie de peste 265 mii de lei. Acesta mai deține, o casă de 204 metri pătrați din 2008 evaluată la 5,7 milioane de lei și 1/2 din două terenuri.