Ședință de judecată cu ușile închise, la Judecătoria Buiucani! Timp de aproape patru ore, magistrații au examinat dosarul angajărilor fictive în cadrul fostei Direcții numărul 5, în care sunt cercetați pentru abuz de putere fostul șef al IGP, Alexandru Pînzari, președintele FEA, Dorin Damir, care este și finul de cununie al fostului lider PD, Vlad Plahotniuc, dar și șeful suspendat al Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru. Examinarea dosarului, cu participarea tuturor figuranților, a început la ora 10:00 și a durat până aproape de ora 14:00. Chiar și așa, o decizie pe cazul dat încă nu a fost luată.

În ședința de patru ore a intervenit o pauză de cinci minute, timp în care am încercat să-i intervievăm pe cei care au ieșit din sală.

Tentativele noastre de a afla ce s-a discutat, totuși, astăzi din sala de judecată, nu s-au soldat cu succes. Atât avocații, cât și judecătorii, dar și procurorul s-au referit la secretul anchetei și au declarat că nu pot să dezvăluie detalii în dosarul în care sunt cercetați pentru abuz de putere fostul șef al IGP, Alexandru Pînzari, președintele FEA, Dorin Damir și șeful suspendat al Inspectoratului de Poliție Bălți, Valeriu Cojocaru.

Singurul care a stat de vorbă cu presa a fost avocatul Ruslan Dodica, apărătorul fostului șef al IGP, Alexandru Pînzari. Potrivit acestuia, dosarul este în proces de examinare, iar ședința de azi este una preliminară, de organizare a activității părților în proces și constituie o etapă pregătitoare pentru examinarea cauzei în fond. Potrivit avocatului, ședința s-a desfășurat conform normelor legale, cu participarea tuturor celor vizați în dosar.

Alexandru Pînzari se află în prezent sub măsură non-privativă de libertate, ceea ce înseamnă că nu are voie să părăsească țara, ne-a mai spus avocatul fostului șef IGP. Cât despre faptele care i se incriminează, acestea nu constituie fapt infracțional, mai susține apărătorul lui Pînzari.

Cu avocații lui Dorin Damir și Valeriu Cojocaru nu am reușit să discutăm. Totuși, în afara camerei de filmat, procurorul de caz Dumitru Ștefârța, ne-a spus că nu are ce să ne comenteze despre aces dosar, întrucât nu a fost luată nicio decizie și doar au fost formulate 27 de cereri din partea avocaților apărătorilor celor învinuiți. Acestea urmează să fie discutate la următoarea ședință de judecată, care va avea loc săptămâna viitoare. În dosarul examinat astăzi, inculpaților le-au fost incriminate cinci capete de acuzare, cum ar fi „abuz de serviciu”, „delapidarea averii statului”, „trecerea ilegală a frontierei de stat”, „divulgarea secretului de stat” și „fals în acte publice”. Pentru cele incriminate, legea penală prevede pedeapsă ce variază între 2 și 12 ani de închisoare, cu privarea dreptului de a ocupa anumite funcții.

Pentru a fi la curent cu cele mai importante știri te așteptăm pe Telegram. Pentru reportaje video și emisiuni ne găsești pe Youtube, pentru fotografii și stories vino pe Instagram, iar pe Tik Tok îți oferim o doză de amuzament


Suntem liberi și scriem pentru tine. Tu meriți! O facem cu pasiune, dedicație și onestitate. Iar pentru a continua, avem nevoie de ajutorul tău!

Susține redacția TV8.md cu o donație pe contul nostru de PayPal sau Patreon.

Îți mulțumim!